PER ANKERSJÖ STARTAR PR-BYRÅ. Nästa vecka börjar arbetet på allvar. Siktet är inställt på att börja anställa till hösten. Foto: Åsa Jackson

Efter politiken – Per Ankersjö startar pr-byrå

Han lämnade politiken i höstas för att sadla om. Nu ska Per Ankersjö driva egen pr-byrå. ”Vi ska bygga hållbara städer och rädda världen” säger det förra stadsmiljöborgarrådet.

  • Publicerad 12:43, 28 jan 2015

Pr-konsulter kan visst rädda världen.

Enligt Per Ankersjö är det en gammal dröm som går i uppfyllelse när han tillsamman med Lukas Forslund och Emelie Löthgren, även de centerpartister, nu drar igång A Beautiful Soup. En pr-byrå som ska jobba med hållbar stadsutveckling.

– Vi ska jobba med det vi gjort under de senaste åren, bygga en hållbar stad och rädda världen. Det sista låter pretentiöst men vi tror på det. Stadsutvecklarna kommer att blir den nya tidens miljöaktivister. I samtalet om hållbarhet handlar allt mer om att bygga klimatsmarta städer, säger Per Ankersjö.

Varför namnet A Beautiful Soup?

– Det beskriver våra kompetenser, de är som en vacker soppa. Det är också ett recept ur Alice i underlandet på en falsk sköldpaddssoppa, som inte innehåller sköldpadda. Det är ett bra namn för oss som strävar efter att använda så lite resurser som möjligt.

"Konstruerade politiska konflikter dåliga för miljön"

Till skillnad från förr kommer de politiska partilinjerna inte längre vara viktiga för Per Ankersjö. Han säger att de konflikter som finns mellan miljö och tillväxt, stad och landsbygd och mellan höger och vänster ofta är konstruerade och helt onödiga. Inte minst på miljöområdet. Som konsult ska han verka för att överbrygga dem, säger han.

– Vi ska se till att företag med rätt ambition kan hitta rätt partner både inom politiken och på annat håll för att bygga en hållbar stad och en hållbar landsbygd. Det kan handla om bygg-, cykel-, transport- eller energiföretag. Jag skulle också älska att jobba med kulturinslag, säger Per Ankersjö.

Det pratas ofta negativt om politiker som blir konsulter. Nu är du själv ett exempel på en sådan. Hur känns det?

– Jag har aldrig haft något emot konsulter. När jag var politiker träffade jag många riktigt duktiga konsulter, sådana som kom med nya fräscha idéer för hur man kan utveckla staden. Vårt motto i A Beautiful Soup är ”pr-konsulter kan visst rädda världen”.

Läs också:

Rubrikernas man lämnar politiken

Tre snabba

Har du blivit hårt uppvaktad av folk som velat anställa dig efter att du hoppade av politiken?

"Hårt vet jag inte, men jag har fått erbjudanden om olika jobb. Vissa har varit svåra att tacka nej till".

A Beautiful Soup låter väldigt Södermalm. Bor ni alla där?

"Jag bor ju här. Men Lukas bor i Skarpnäck och Emelie i Norrtälje".

Ska ni ha ett fräsigt kontor i Sofo?

"Vi letar faktiskt lokal. Jag skulle gärna sitta på Södermalm. Om någon har tips tar vi tacksamt emot".

Visa merVisa mindre