Gunilla Glantz tar över tjänsten som trafikdirektör i Stockholms stad. Foto: Mostphotos

Efter petningen: Hon tar över som trafikdirektör

När den förre trafikdirektören Jonas Eliasson hastig fick avgå var det många som höjde på ögonbrynen. Nu är det klar att det blir Nackas stadsbyggnadsdirektör Gunilla Glantz som tar över rollen. – Jag har jobbat hela mitt yrkesliv i politiskt styrda organisationer, säger hon till DN.

  • Publicerad 13:44, 20 mar 2019

När Jonas Eliasson anställdes som trafikdirektör åt Stockholms stad 2016 ansågs det vara en prestigevärvning. Professorn i transportsystemanalys och föreståndaren för Centret för Transportstudier skulle ta med sig sin tunga kunskap in i stadshuset.

Avgick under tumult

Men vid årskiftet fick han helt plötsligt sparken. Enligt källor till DN ska det ha varit trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) som ville att han skulle petas. Eliasson skulle ha gått emot en politisering av trafikkontoret. I efterspelet riktade Socialdemokraterna anklagelser mot att Helldén politiserat Eliassons roll – han menade tvärt om att det var S som stod för det.

Eliasson sa hela tiden att han är politiskt oberoende.

Nu kan DN berätta vem som efterträder Eliasson som trafikdirektör. Det blir Nackas stadsbyggnadsdirektör sedan 2014: Gunilla Glantz.

– Jag har ju en lång erfarenhet från trafikbranschen sedan tidigare, både på Trafikverket och på trafikförvaltningen. Jag kan ta alla de erfarenheterna och bidra i de här frågorna, säger Gunilla Glantz till tidningen.

Vill inte uttala sig om petningen

Hon börjar sin första dag på jobbet den 1 juni. Men hon säger att hon inte vill kommentera den tumult som uppstod efter den förra trafikdirektörens avsked. Hon har ingenting med det att göra, menar hon.

– Det jag kan säga är att jag har jobbat hela mitt yrkesliv i politiskt styrda organisationer och har inte haft några problem i relationerna tidigare.