Efter att det var trångt i morgonruschen sätter SL in fler bussar - trots sitt manfall. Foto: Johan Thornton

Efter pendelsmällen i morse – nu sätter SL in fler bussar

På vissa ställen är uppemot 30 procent av förarna borta just nu. Samtidigt börjar fler stockholmare åka kollektivt igen. Nu säger SL att man ska försöka sätta in ännu fler bussar där det behövs som bäst.

  • Publicerad 16:28, 23 mar 2020

SL har sjukskrivningar bland förare på 10 till 30 procent runt om i länet vilket är orsaken till det ansträngda trafikläget just nu.

 – Det ser lite olika ut på olika garage, men detta är bilden överlag, säger pressansvarig Claes Keisu.

Kan bli värre

Personalläget gör att SL inte kan köra enligt ordinarie tidtabell. Och just nu finns det risk för att bli värre. Men, utifrån hur det sett ut under dagen kommer man ändå justera morgontrafiken i morgon, tisdag.

– Det handlar bland annat om Nacka, Värmdö, Södertörn och Tyresö. Vi ser över och prioriterar även trafik till sjukhus, säger Claes Kiesu.

Facket: Det finns förare

Kommunals förbundsordförande Mario Gavran håller dock inte med om att det skulle saknas förare.

– Enligt vår egen kartläggning förstår vi inte hur det kunde bli på det här sättet. Vi har faktiskt fortfarande förare som kunde ha ryckt in och agerat som reserv. Vår bild är inte att det råder någon personalbrist, säger han till Expressen.

Tegnell: ”Är motstridigt”

Även statsepidemiologen Anders Tegnell är kritisk. Till Aftonbladet säger han att det är svårt att beräkna hur trånga bussar kan påverka smittspridningen.

– Men eftersom vi gått ut och sagt att man ska hålla avstånd, blir detta ur ett samhällsperspektiv motstridigt, säger han till tidningen.

Satsar där det varit trångt

SL extrainsatser som sätts in på tisdagen handlar främst om trafik på morgonen.

–  Vi kör så mycket trafik vi kan och vi konstaterar att läget i samhället fortfarande är mycket allvarligt, lika allvarligt som igår. Fortfarande är rekommendationen från Folkhälsomyndigheten att den som kan bör jobba hemma. Vi förstår att många inte kan det, men vill verkligen understryka vikten av att följa de råd som ges, säger Claes Kiesu till Mitt i.

Hur mycket mer folk rest har rest i dag, jämfört med förra veckan? 

– Vi har ännu ingen statistik på resande, men flera källor uppger att fler rest i dag än i förra veckan. Statistik får vi tidigast i morgon, säger Claes Keisu. 

SL uppmanar sina resenärer att söka på sin resa via appen eller på webben.