Komys. Sofia Hansen med några av familjens kor. Foto: privat

Efter pandemin – nu öppnar Malma sitt kosläpp igen

Hallå där, Sofia Hansen, som driver Malma gård ihop med sin familj och som just nu förbereder årets stora kosläpp den 15 maj.

  • Publicerad 09:00, 4 maj 2022

Hur känns det att kunna bjuda in publik igen?

– Jättekul! Det är första gången sedan 2019, på grund av pandemin, som vi kan öppna upp igen och det brukar vara väldigt populärt. När vi började för några år sedan kom kanske 50 personer och då hade vi bakat egna bullar som vi sålde. Numera brukar det dyka upp runt 3 000 personer.

Hur många biljetter släpper ni?

– 3 000 och det går att boka plats nu. Eftersom vi räknar med många besökare kommer vi att ha två släpp, ett klockan 12 och ett klockan 14. På så vis undviker vi trängsel och trafikkaos. Vi har begränsat antal parkeringsplatser som måste förbokas så vi ser helst att man kommer med buss. Det tar cirka en kvart att gå från vägen.

Hur går kosläppet till?

– Vi har en stor gårdsklocka som vi ringer i när det är dags att öppna dörrarna och de lite äldre korna vet precis vad som ska hända. De börjar råma jättehögt! För det kanske inte alla vet, men kor låter inte ”muu” haha.

Hur många kor kommer att springa ut?

– Vi har två ladugårdar med dikor, plus en mängd kalvar, så totalt rör det sig om ett par hundra nötdjur som ska ut på bete. Den här dagen kommer 15 kor plus lika många kalvar få skutta ut, sen får resten gå ut under mer ordnade former kommande veckor. Vi öppnar dörrarna till en grupp i taget och det brukar bli mycket hopp och spring, härligt att se!

Somrigt. Bild från tidigare när korna släppts på bete. Foto: Malma gård

Malma gårds kosläpp

Vad: Gårdens kor släpps ut på dygnet-runt-bete efter att ha stått inne under vinterhalvåret. Samtidigt ordnas marknad med försäljning av egna och andras produkter, kafé, titta på djur och maskiner, och tipspromenad.

Var: Malma gård, Malmavägen 1, Värmdö, busshållplats Didriksdal. Finns ett fåtal p-platser som förbokas på hemsidan.

När: Söndag 15 maj 10–15, kosläpp kl. 12 och 14. Mer info och biljetter på malma-gard.se.

Visa merVisa mindre