Fler dop. Allt fler döper sig nu i kyrkorna i Täby. Enligt Mikael Öjemo beoror det delvis på a restriktionerna inte längre finns kvar. Foto: Maria Svensson

Efter pandemin – Allt fler döps i Täby församling

Dopen ökar i Täby församling jämfört med 2019. Men bröllopen är färre än vanligt. – Det handlar om pandemin", säger Täbys församlings kyrkoherde.

  • Publicerad 15:02, 8 jun 2022

Allt fler föräldrar döper inte sina barn utan de låter barnen bestämma

Pandemin gjorde att många ställde in planerade bröllop och dop. Men under våren har Täby församling sett att dopen dragit igång igen. Det har till och med ökat i jämförelse med tidigare år.

– Det är fullt upp just nu, med dop och planering inför konfirmationslägren, säger Michael Öjermo, kyrkoherde på Täby församling.

Femton fler

Om man jämför med 2019, alltså året innan restriktionerna, ser de en ökning med 15 dop på tre månader.

– I höstas när restriktionerna släppte så fick vi släppa fler doptider. Många barn döptes inte under pandemin, säger han.

Fler äldre barn döps

Han ser en ny trend. Idag döps barn i olika åldrar. Vilket gjort att kyrkan bland annat behövt sy upp dopdräkter som passar även äldre barn.

– Numer döper vi inte bara nyfödda utan dopen sprider ut sig under hela livet. Nu döps ettåring, tvååringar samt åldringar, men det är lite ovanligare, säger Michael Öjermo.

Över 70 konfirmander döptes

Han ser även att allt fler konfirmander döps i samband med lägren. Förra året döptes 70 unga och i år ser den siffran ut att bli lika hög.

– Allt fler föräldrar döper inte sina barn utan de låter barnen bestämma. Att de döps i samband med konfirmation har blivit mer vanligt, säger han.

Det blir även en stor upplevelse på lägren menar han.

– De äger rum i badviken vid vår lägergård Karlberg och vi döper med nedsänkning och alla kamrater är med. Vi har till och med ett band som spelar, det är en fantastisk upplevelse, säger han.

Folk väntar med bröllop

När det gäller vigslar så har det i Täby inte kommit tillbaka till det normala. Enligt församlingen är folk fortsatt oroliga för restriktionerna ska komma tillbaka.

– Många sköt ju på det, en del av de här vigslarna som ställdes in kommer nog aldrig äga rum tror jag, vilket för mig är bekymmersamt.

Till nästa alla hjärtans dag, i februari 2023, vill församlingen fixa drop in–vigsel för Täbybor.

Samtidigt säger han att om man vill gifta sig i år så går det att lösa.

– Om man vill gifta sig så ordnar vi det. Jag skulle gärna se att fler människor kom för att bara gifta sig och de hade festen vid ett senare tillfälle.

Tibble Kyrka, Täby församling Foto: Mikael Andersson

Så många vigslar och dop

Dop

kvartal 2 2022: 79 stycken

kvartal 2 2019: 64 stycken

*Dop på konformationsläger är inte inräknade.

Vigslar

kvartal 2 2022: 9 stycken

kvartal 2 2019: 19 stycken

Fakta: Svenska kyrkan i Täby

Visa merVisa mindre