Golfpepp. Carl Palmstierna och Jakob Wallin. Foto: Pekka Pääkkö

Efter padelboomen – nu trendar simulatorgolf

I Vasastan och på Norrmalm pulsar folk fram i snön med golfbagar på axeln. Simulatorversionen av sporten sprider sig och på nya Golfverkstan är det alltid säsong.

  • Publicerad 14:48, 5 feb 2021

Frihamnen, Sickla och nu Norrmalm. Inom loppet av ett par månader har tre nya ställen öppnat där man kan spela golf inomhus med hjälp av simulatorer. Golfverkstan på Kammakargatan 19 har varit öppen en dryg månad. Efter tre dagar var det fullbokat.

– Hit kommer golfare av alla sorter. Nybörjare och rutinerade. Det som de flesta har gemensamt är att de inte har upptäckt golfen här, säger Golfverkstans ägare Carl Palmstierna.

I en gammal lagerlokal i källarplan, där det på 1990-talet var biljardhall, finns nu sju bås som avskiljs av draperier. På grund av coronapandemin gäller i nuläget max två personer per simulator. Det första som möter en när man kommer in är en liten verkstad där Jakob Wallin mekar med golfklubbor. Han fixar skaft, vinklar och justerar.

– Jag kör taxi i vanliga fall men under pandemin har det inte blivit så många körningar. Det här är min hobby, och nu är det halva min inkomst, säger han.

Banor från hela världen

De flesta som spelar har med egna klubbor men det finns även att låna på plats. Klubban och bollen är "riktiga", man svingar mot en duk där ens valda golfbana projiceras. Det finns 90 banor, runtom i hela världen, att välja på. Simulatorn räknar ut 26 variabler efter varje slag: hur långt bollen åkt, hur fort den färdas, i vilken vinkel klubban träffar. Bland annat.

– Man får allt svart på vitt. Det blir inte direkt mindre svårt. Att få alla siffror rätt är inte lätt, säger Carl Palmstierna, som tror att inomhusgolfen inte minst kan locka nybörjare.

– Många började med golf i somras och när man är ny är det inte alltid så lätt när det står en massa folk och tittar samtidigt som de väntar på sin tur. Här kan man öva i lugn och ro. Jag tror också att det kan passa äldre. Att gå runt på en vanlig bana och köra 18 hål är rätt krävande fysiskt.

Johan och Axel Pettersson, far och son samt inbitna golfare, har för dagen valt att spela på klassisk golfmark: S:t Andrews i Skottland. Golfverkstan besöker de för första gången.

– Vi har spelat på andra ställen med samma koncept men bor i Vasastan så det är kul att det här har öppnat. Vi är ute två gånger i veckan och spelar i vanliga fall, men det här är ett bra komplement. Speciellt när det är en halvmeter snö ute, säger Johan Pettersson.

Spelade som barn

Under tidigt 1980-tal blev då 7-årige Carl Palmstierna golfentusiast och tränade i Bro-Bålsta golfklubb. Samma som systrarna Annika och Charlotta Sörenstam.

– I dag spelar jag väldigt lite golf. Jag gick Handels och jobbade som ekonom. Sedan försörjde jag mig som sångare och pianist tills jag sjöng sönder stämbanden för tre år sedan, säger Carl Palmstierna och fortsätter:

– Jag och några vänner började spela på ett golfsimulatorställe i Häggvik. Där fastnade vi. Jag skaffade klippkort och det slutade med att jag jobbade där. Sen insåg jag att det här inte fanns innanför tullarna och blev sugen på att starta något eget.

– För mig har det varit en lång startsträcka. Jag började planera för två år sedan. Sedan har det tagit tid att hitta rätt lokal och få bygga om.

Rutinerade. Axel och Johan Pettersson är vana golfare och tycker att simulatorversionen är ett bra komplement till de "vanliga" rundorna. Foto: Pekka Pääkkö/ Lokaltidningen

Här kan du också golfa inomhus

Ruff indoor golf. Södra Kajen 37, inne på Scandic Ariadne i Frihamnen.

Sickla indoor golf. Siroccogatan 7, Sickla Köpkvarter.

Golf lab. Turebergs Allé 2, Sollentuna.

Lidingö indoor golf. Kyttingevägen 40, Lidingö.

Visa merVisa mindre

Mekar. Jakob Wallin jobbar i verkstaden där kan man få sin klubba fixad. Foto: Pekka Pääkkö/ Lokaltidningen

Exakta siffror. Simulatorn tar fram 26 olika variabler efter ett slag. Foto: Pekka Pääkkö/ Lokaltidningen