Nu ska Minnebergsborna få boendeparkering. Foto: Ellinor Prawitz

Efter p-platshaveriet – nu kan Minnebergsborna andas ut

Efter en lång kamp står det nu klart: Minnebergsborna slipper betala timavgift för att parkera hemma på gatan.

  • Publicerad 12:19, 22 jan 2018

Det damp ner som en bomb för Minnebergsborna i juni 2016: beskedet att Minneberg skulle bli utan boendeparkering när staden införde parkeringsavgifter på gatorna. Istället för en fast, månadsavgift på 500 kronor som grannarna i Traneberg, skulle Minnebergsborna få betala timavgift för att parkera på gatan. En avgift som i värsta fall kunde hamna på 3000 kronor per månad.

Anledningen var att staden bedömde att det fanns tillräckligt mycket parkering på kvartersmark i Minneberg.

Chockhög p-avgift i Minneberg – kan få betala 3 000 kr/månad

Men det visade sig att man hade fått fel uppgifter om området. Det finns många färre parkeringsplatser än vad man först trodde och kön för få att hyra någon av de befintliga parkeringsplatserna är lång.

Permanent boendeparkering

Efter mycket protester fick därför Minnebergsborna till sist boendeparkering för 500 kronor per månad – tillfälligt, medan staden utredde p-platshaveriet.

– Vi väljer nu att gå in och titta närmare på det här och i väntan på det så låter vi dem helt enkelt få boendeparkering så att det inte ska ställa till några problem initialt, sa trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) i september samma år.

Trafikkontoret har utrett om det går att bygga fler parkeringsplatser i området men insett att det kan bli svårt. Istället har man kommit fram till förslaget som gör att alla bilburna Minnebergsbor nu kan andas ut: boendeparkeringen blir permanent.

Trafiknämnden väntas klubba det glädjande beslutet den första februari.