Angelica Öhagen, Carin Göthe, Tobias Östberg och Anna Lasses ordnar loppet. Saknas på bild gör Stephen Paul. Foto: Läsarbild Astrid Wallin

Efter överfallen – de vill trotsa rädslan med lopp i mörkret

Ett motionslopp sent på kvällen. Kan det vara rätt väg att gå för att få fler att våga ge sig ut kvällstid? Det hoppas en grupp Bergshamrabor som nu ordnar Ljusloppet.

  • Publicerad 12:59, 7 dec 2019

Flera överfall mot kvinnor har skett i Solna och Sundbyberg under hösten. Hos vissa har det skapat en oro för att röra sig ute sent på kvällen. Efter en helg i november med två uppmärksammade kvinnoöverfall, i Bergshamra och vid Frescati på norra Djurgråden startade Bergshamrabon Angelica Öhagen en Facebookgrupp där grannar kunde söka sällskap ute på kvällar och nätter.

Nu tar en grupp hennes initiativ vidare och ordnar ett motionslopp i helgen. Sent i morgon kväll startar Ljusloppet.

Vi hoppas att Ljusloppet kan inspirera människor att fortsätta gå ut mer kvällstid

– Tanken är att vi tillsammans ska lysa upp Bergshamra, och att alla som vill ska få möjlighet att uppleva vackra Bergshamra kvällstid. Istället för att stanna inne av rädsla för överfall ska vi se till att vi är så många som möjligt som kommer ut. Loppet blir som en lite roligare form av nattvandring, berättar Angelica Öhagen.

– Vi hoppas att de som annars är rädda för att ta en promenad i mörkret kommer ut och får möjlighet att uppleva Bergshamra tillsammans med oss. Vi hoppas också att Ljusloppet kan inspirera människor att fortsätta gå ut mer kvällstid, kanske som motion i stället för att ställa sig på ett löpband på gymmet.

Bred uppslutning

Flera lokala grupper och föreningar deltar, bland annat Bergshamra scoutkår, IFK Bergshamra, Solna församling och Agera kvinnojour. Även polisen kommer enligt arrangörerna att finnas på plats.

Loppet är upplagt för täcka så mycket som möjligt av Bergshamra. Banan är 4,8 kilometer lång.

Loppet startar klockan 21 på lördag kväll. Start och mål är på torget i Bergshamra, och det är samling från klockan 20.30. Deltagarna joggar eller promenerar en sträcka på 4,8 kilometer runt Bergshamra.