Efter olyckan – Slagstabadet får förstärkt skyltning

En flicka i tioårsåldern drunknade vid Slagstabadet. Vid olyckan stod felparkerade bilar i vägen för räddningsfordonen. Nu ska Botkyrka kommun förstärka skyltningen för räddningsvägen. Sedan tidigare är det också bestämt att tre bad i Botkyrka får parkeringsvärdar.

  • Publicerad 12:00, 25 jun 2020

Det var i lördags som räddningstjänsten fick larm från Slagstabadet i norra Botkyrka. En flicka i tioårsåldern saknades på stranden och räddningstjänst ryckte ut med både bilar, helikopter och båt.

Räddningstjänsten fick springa

Flera personbilar vid badet var dock felparkerade och stod i vägen för räddningstjänstens bilar som skulle fram till stranden. I stället fick räddningspersonal springa sista biten till stranden som ligger en bit bort från parkeringen.

Provisoriska lappar visar nu var räddningsvägen går. Foto: Anders Björklund

På den här vägen sprang räddningstjänsten fram till stranden. Foto: Anders Björklund

Provisoriska lappar som visar vägen för räddningsfordonen är nu uppsatta. Botkyrka kommun ska förstärka skyltningen som visar vägen för räddningsfordonen vid Slagstabadet med riktiga skyltar.

– Alla badplatser i Botkyrka har fått ny p-skyltning inför säsongen. Men när en sådan här allvarlig olycka inträffar tittar vi på vad mer vi kan göra. Sedan har varje enskild person ansvar att parkera rätt så man inte spärrar vägen för räddningsfordon, säger Linus Söderling som är verksamhetschef för bad, idrott och motion på Botkyrka kommun.

På fredagen rapporterade Botkyrka kommun att man kommer att förstärka skyltningen vid samtliga kommunala bad på grund av trängsel vid parkeringarna.

Flickan var länge i vattnet

Räddningstjänstens insatsledare vid olyckan Göran Carnebo tror dock inte att de felparkerade fordonen vid Slagstabadet spelade en avgörande roll för flickans öde.

– Det hade gått för lång tid. Innan vi kommer i vattnet och de hittar henne har det säkert gått 40-45 minuter, säger han till SVT Stockholm.

Flickan fördes med ambulanshelikopter till sjukhus. Hennes liv gick inte att rädda. Foto: Polisen.

Det är högt tryck på parkeringen vid Slagstabadet. Bilar som inte får plats på parkeringen parkerar ute på bilvägen ner mot Slagsta marina. Foto: Anders Björklund

Parkeringsvärdar på gång

Sedan tidigare har Botkyrka kommun bestämt att tre kommunala badplatser, Slagstabadet, Brotorpsbadet och Stendalsbadet får parkeringsvärdar klockan 10-15 med start 1 juli.

– Vi väntar ett enormt tryck på badplatserna i sommar, när Botkyrkaborna stannar hemma. Det har vi planerat för sedan i mars. Vi uppmanar de som kan att gå, cykla, samåka eller åka kollektivt till badplatserna, säger Linus Söderling.

Badvärdar från lördag

Slagstabadet får också badvärdar från och med lördag. Även det var inplanerat sedan tidigare. Bland annat kommer simskola att hållas på platsen. Personalen ska även upplysa om badvett och säkerhet.

Badgäster efterlyser badvakter

Badvärdarna går dock inte att jämföra med övervakande badvakter som flera badgäster efterlyser i en intervju med Aftonbladet.

– Här borde det finnas en badvakt, kanske två, och ett torn som de kunde sitta i, säger Alexandra Dursun till tidningen.

Mycket folk kommer till Slagstabadet under värmeböljan. Botkyrka kommun tror på många badgäster i sommar. Foto: Anders Björklund

Linus Söderling ifrågasätter dock om det är en bra lösning.

– Med badvakter finns en risk att besökarna överlåter ansvaret på anläggningsägaren och det är faktiskt allas ansvar att se till att man badar säkert och har noga uppsikt på sina barn, säger Linus Söderling till Aftonbladet.

10 miljoner på upprustning

Botkyrka kommun har inför årets badsäsong satsat 10 miljoner kronor på upprustning av Slagstabadet, Brotorpsbadet och Stendalsbadet. I detta ingår bland annat en upprustning av säkerheten vid både Slagstabadet och Brotorpsbadet.

Flicka död efter drunkningsolycka vid Slagstabadet