
Här är två av bildbevisen som skickats till kommunen. Foto: Läsarbild Privat
Efter nya cigglagen – bildbevis på rökare mejlas till kommunen
Efter knappt tre månader med den nya tobakslagen har bara ett 30-tal klagomål på hur rökförbudet efterlevs kommit in till Stockholms stad. Men de som klagar är desto mer upprörda. Bland klagomålen finns syrliga kommentarer – och bildbevis på rökare.
- Nyheter
- Publicerad 11:42, 18 sep 2019
Den 1 juli i år blev det förbjudet att röka på uteserveringar. Lagen gäller flera platser, bland annat vid uteserveringar, entréer till butiker, busskurer och lekplatser.
Det är upp till butiks- och restaurangägare att ta bort askkoppar samt informera om förbudet via exempelvis skyltar och tillsägelser när det behövs.
Men även allmänheten kan kontakta kommunen om de ser någon röka på en plats där ciggförbud råder.
Flera klagomål till kommunen
Sedan den nya lagen trädde i kraft har ett 30-tal klagomål på restauranger inkommit till Miljöförvaltningen i Stockholm.
Siffran gäller de anmälningar som förvaltningen klassar som klagomål och därmed har gått vidare med.
”Ser rent ut sagt vidrigt ut!”
Ett av klagomålen som gjorts till förvaltningen gäller rökning utanför ett Närlivs i Stureby.
”Där sitter ungdomar på kvällarna, slänger fimpar, tomburkar, papper runt omkring! Ser rent ut sagt vidrigt ut!”, skriver anmälaren i klagomålet.
Syrliga kommentarer till förvaltningen
Ett annat klagomål som gjorts gäller rökning vid en av Kista Gallerias entréer.
Mannen bakom klagomålet har mejlat staden upprepade gånger och anser att lagen bör kunna sätta stopp för rökare vid entrén.
Miljöförvaltningen, som är tillsynsmyndighet, menar dock att entrén mannen syftar på inte kan anses tillgänglig för allmänheten – och därför gäller inte lagen där. Men mannen tycker att bedömningen är fel och fortsätter fälla syrliga kommentarer mot förvaltningen:
”Eftersom ni inte utför ert tillsynsuppdrag korrekt, så bryter ni också mot den nya lagen.”, skriver han i ett mejl.
Skickar bilder som bevis
Flera av de som klagar skickar också med bevis i form av bilder på askkoppar och personer som sitter och röker på olika platser i stan.
Klagomålen har gjorts flera olika delar Stockholms stad. Några fler exempel på klagomål är:
Ett café vid Mariatorget som ”ägs av kedjerökare”, anmälaren har sett att de står och röker på sin egen uteservering upprepade gånger.
Gäster röker vid entrén till Dramaten, vilket ifrågasätts av anmälaren.
Personal på en restaurang vid Rådhuset ”mer eller mindre systematiskt tillåter sina gäster att röka precis utanför restaurangen under öppettider”, skriver en granne. Han undrar sedan om staden vill ha fotodokumentation.