Efter nödropet – stort intresse från frivilliga i vården

Många hörsammar nu sjukhusens nödrop om att de behöver personal. Och när sjuksköterskan Melissa Kottke gick ut och uppmuntrade vårdpersonal att ställa upp fick hon stort gensvar. – Det värmer när folk vill hjälpa till, säger hon.

  • Publicerad 20:01, 24 mar 2020

Nödropen har inte skallat förgäves. Nu strömmar intresseanmälningarna från vårdpersonal in till regionens akutsjukhus.

Melissa Kotte, onkologisjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset, fick ett 50-tal svar när hon gick ut i sociala medier med en vädjan.

De behövs om vi ska klara det här

Melissa Kotte

– Det finns många sjuksköterskor som lämnat yrket, det här är ett försök att locka tillbaka dem åtminstone under en period. De behövs verkligen om vi ska klara det här, säger Melissa Kotte till Mitt i.

Melissa Kotte fick 50 svar på sitt facebook-inlägg som du ser ovan.

De 90 intensivvårdsplatser som finns i regionen utökas nu under veckan med 45 platser, som inrättas inne på sjukhusen, och inom kort ska ytterligare 45 platser kunna öppnas.

Dessutom ska de 30 platser på fältsjukhuset på Stockholmsmässan i Älvsjö som nu är under uppbyggnad bemannas.

Vill du hjälpa till?

Nu ansöker Stockholms läns lansting också efter annat folk, inte nödvändigtvis vårdutbildad personal, som kan tänka sig hjälpa till i krisen. Läs mer och ansök här.

Många vill hjälpa till

Operationer som kan skjutas upp utan allvarliga medicinska konsekvenser ställs in och personalen får i stället vårda corona-patienter.

– Jag jobbar med vård av blodcancersjuka, och det är väldigt lite vård som kan anstå. Vi behöver all personal vi kan få, säger Melissa Kotte.

De som svarat henne är både vårdpersonal och människor som saknar vårdutbildning men vill ställa upp ändå.

– Det värmer när folk vill hjälpa till, säger hon.

I sitt inlägg hänvisar hon till Karolinskas webbformulär för ansökningar. Och sjukhusets ansträngningar att rekrytera har tagit skruv.

140 undersköterskor har sökt

På måndagen gick sjukhuset ut på facebook och skrev: ”Er vilja att hjälpa till är enorm! Vi har hittills fått in ansökningar från cirka 100 läkare, 140 undersköterskor, 50 sjuksköterskor, 180 läkarstudenter, 20 MT/tekniker samt ett stort antal andra yrkesgrupper. Tack för att ni ställer upp – ni behövs!”

Danderyds sjukhus meddelar att många hör av sig spontant och erbjuder sin hjälp. ”Vi arbetar också aktivt med att hitta medarbetare via flera andra olika kanaler och platser. Bland annat via vårdutbildningar. Men fler behövs”.

Snabbutbildar iva-sköterskor

Södersjukhusets presstjänst uppger att de får många erbjudanden, från olika kompetenser men även om material och mat och skriver ”vi är oerhört tacksamma för detta”.

De har också skapat en central ingång för volontärarbetare, dit många hört av sig.

Och nu i dagarna startar sjukhuset en snabbutbildning i intensivvård för erfarna sjuksköterskor.

Fakta

700 ansökningar om extrajobb

Sedan Stockholms stora sjukhus lagt ut annonser om att de söker extrapersonal svaret rasat in.

I måndags skrev Mitt i om Danderyds sjukhus vikarieannons och enligt dem har nästan 300 personer hört av sig (onsdag kväll) för att de vill bidra.

Karolinska sjukhuset har också sökt extrapersonal och drygt 400 personer har hört av sig.

Källa: SLL

Influencer hoppar in

I vanliga fall jobbar Angelica Lagergren från Sollentuna med sin podcast och sin blogg. Med över 18500 följare på Instagram är hon vad som brukar kallas för en influencer. Men sedan i tisdags är hon också servicevärd på Danderyds sjukhus.

– Jag försöker underlätta barnmorskornas och undersköterskornas jobb på förlossningsavdelningen genom att städa, fixa kaffebrickor, fylla på i förråden och se till att det är rent och fint i personalrummet, säger hon på telefon efter att just ha avslutat sin andra arbetsdag på sjukhuset.

Angelica Lagergren knäcker extra på Danderyds sjukhus. Foto: Privat