Vilket är nästa drag för S och Karin Wanngård? Foto: Pekka Pääkkö

Efter nobben – Wanngård lägger locket på

Det är fortsatt stillestånd i Stockholms kommunfullmäktige. C och L avfärdar idén om att samarbeta med S. Karin Wanngård (S) svarar med tystnad.

  • Publicerad 18:41, 26 sep 2018

I förra veckan bjöd finansborgarrådet Karin Wanngård (S) tillsammans med Miljöpartiet in Centerpartiet och Liberalerna till samtal om att skapa ett minoritetstyre tillsammans.

Som Dagens Nyheter berättade igår tackar Centerpartiet och Liberalerna nu bestämt nej till ett sådant samarbete.

– Jag träffade även Karin Wanngård i fredags och sade att vi menar allvar med vårt nej. Vi är inte intresserade av samarbeta med Socialdemokraterna. Jag vill att Anna König Jerlmyr (M) ska bli borgarråd och vi vill ha ett samarbete mellan MP och alliansen, säger Centerpartiets gruppledare Karin Ernlund till DN.

Maktstriden har uppstått efter ett valresultat där inget av blocken fick egen majoritet. De rödgrönrosa fick 48 mandat, alliansen 45 och Sverigedemokraterna 8, vilket gör SD till vågmästare. Eftersom inget av blocken vill samarbeta med SD försöker partierna nu hitta nya vägar till politisk majoritet. Både Karin Wanngård (S) och Anna König Järlemyr (M) vill ha makten.

Wanngård vill inte prata mer om saken

När valresultatet stod klart var allianspartiernas första manöver att sträcka ut en hand till MP. Men hittills har MP inte visat något intresse för att ingå i en blågrön majoritet med M, C, KD.

Wanngård vill inte kommentera att hon fått ett så definitivt nej från C och L. Pressekreterare Gabriel Dahlander hälsar att S för samtal med alla partier utom SD och att Karin Wanngård (S) pratar med media först när samtalen ger något.

– Hon kommenterar när det händer något i samtalen. Nu känner vi att det här är inget som behöver tas upp i media, säger han.

Den 15 oktober ska nya kommunstyrelsen väljas på ett sammanträde i kommunfullmäktige.