Blir kvar. Skolan har varit hotad flera gånger tidigare, så även nu i höst. Foto: Sacharias Källdén

Efter nedläggningshotet – resursskolorna blir kvar

Utvecklingspedagogiks tre resursskolor i Stockholm har varit nedläggningshotade de senaste veckorna. Nu står det klart att skolorna får vara kvar och att skolornas intagningsstopp hävs. ”Vi är mycket glada för det glädjande besked vi nu fått från Stockholm stad”, skriver företaget i ett uttalande.

  • Publicerad 16:38, 7 dec 2021

I slutet av november gick Utvecklingspedagogik ut med beskedet att de lägger ner sina tre resursskolor i Stockholm. Det gällde Lunaskolan södra i Kärrtorp, Lunaskolan i Bromma och resursskoledelen vid Svedenskolan i Bergshamra.

Beskedet orsakade panik hos många föräldrar. Skolorna, som sedan tidigare har gått ut med intagningsstopp på grund av det ekonomiska läget, har drygt 200 elever samt drygt 1500 elever i kö.

Intagningsstopp hävs

En viss lättnad inföll sig dock efter några dagar, då staden gick ut med att de skjuter till mer pengar till skolorna, samt till elever med särskilt stöd vid andra skolor.

I tisdags den 7 december kom så beskedet. Stockholms stad har tryggat ekonomin för skolorna så att de i nuläget kan vara kvar. Det innebär också att intagningsstoppet hävs och att skolorna börjar ta in nya elever.

”Det besked vi fick idag innebär att Stockholms stad säkerställer den nödvändiga finansiering som vår elevgrupp har behov av. Enligt Stockholm stad kommer denna ersättningsmodell vara hållbar över tid och skapa trygghet för den elevgrupp som behöver den som mest. Modellen har också ett brett politiskt stöd, enligt skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L)”, skriver Utvecklingspedagogik i ett uttalande.

Kris i flera år

De senaste åren har präglats av ekonomisk kris och en osäker framtid för de tre resursskolorna. Christian Wettergren är ordförande i föräldraföreningen för Luna- och Svedenskolorna.

– Vi föräldrar är självklart otroligt lättade att stadshuset tagit situationen på allvar och hittat en lösning som gör att Utvecklingspedagogik kan fortsätta. Nu kan alla berörda familjer äntligen få se fram emot en jul utan den akuta stress och oro som den här situationen framkallat. Men vi kräver svar hur denna kris kunnat uppstå, säger Christian Wettergren.

Efter långvarig kris – nu läggs resursskolorna ner

Besked om nedläggning – då ger staden resursskolorna mer pengar