Fastighetsägaren vill gärna se en ny nöjesverksamhet öppna i bions ställe. Foto: Mattias Ek

Efter nedläggningen – det kan ta plats i biografen Parks lokaler

Butik, galleri eller kanske nattklubb? Fastighetsägaren Tulia ser gärna att en ny nöjesverksamhet flyttar in i biografen Parks lokaler. Men någon bio blir det troligtvis inte.

  • Publicerad 06:00, 8 feb 2017

Igår meddelade SF Bio att de lägger ner biografen Park på Östermalm. Anledningen är en kraftig hyreshöjning, och den stora singelbiografen har svårt att dra folk.

– Det är trist att en så ikonisk biograf som Park inte kommer vara kvar. När hyresavtalet med SF gick ut ville vi diskutera vad som var mer marknadsmässiga premisser. Efter mycket diskussion kom de fram till att avveckla sin verksamhet, säger Henrik Maslov, förvaltare på fastighetsägaren Tulia.

LÄS MER: Anrik biograf tvingas stänga

Vem som flyttar in i Parks lokaler på Sturegatan är fortfarande okänt. Enligt Henrik Maslov pågår förhandlingar med flera intresserade hyresgäster. Han ser gärna att lokalen hyrs av någon som lockar mycket besökare.

– Det ska inte bli en död plats, utan någon typ av nöje som syns utifrån. Det innebär inte att det blir en nattklubb eller restaurang, utan kanske en butik eller galleri som passar i en lokal med mycket volym, säger Henrik Maslov.

LÄS MER: Nu stänger Stockholms hemligaste bio

En nattklubb är dock inte uteslutet, men enligt Henrik Maslov måste de att ta hänsyn till både de boende i huset och de detaljplaner och bygglov som begränsar lokalens verksamhet. Att lokalen fortsätter vara en biograf är han tveksam till.

– Jag ser det tyvärr inte som troligt. Vi hade gärna sett att SF fortsatte att bedriva sin bio där. Men om en marknadsledande aktör ser att det är svårt, är det säkert ännu svårare för någon annan att göra det, säger Henrik Maslov.

LÄS MER: Vasastan får lyxbio efter succéinsamling

Innan hösten ska den nya hyresgästen vara klar. Då är det troligt att en del invändiga förändringar kommer att ske i lokalen, vilket enligt Henrik Maslov kan ta flera månader.

– Vi kommer att förhålla oss till det som staden vill skydda. Sedan vill vi inte förvanska i onödan. En ny aktör kan tänkas vilja behålla bions historia, men tillgängligheten i lokalen är dålig och vissa delar måste renoveras, säger han.

LÄS MER: Kungsholmen kan få ny biograf - efter 20 år

Men en sak är säker – den klassiska biografskylten blir kvar.

– Den tillhör byggnaden och kommer definitivt sitta kvar efter att SF flyttar och en ny verksamhet flyttar in. Det är en väldigt uppskattad skylt, säger Henrik Maslov.