Liknande kärleksträd finns sedan tidigare på torg i Örebro och Uppsala. Foto: Läsarbild Most Photos/Anna Alexandersson

Efter nazistattacken – Kärrtorp kan få kärleksträd

Nästa vinter kan Kärrtorp få ett kärleksträd, som ska symbolisera Kärrtorpsbornas engagemang för varandra i mörka tider. Förslaget, som är ett medborgarförslag, gillas av stadsdelsförvaltningen. På torsdag fattar lokalpolitikerna beslut.

  • Publicerad 14:48, 18 mar 2019

I medborgarförslaget skriver den anonyme avsändaren att hen vill att trädet ska vara en påminnelse om det starka engagemang och värme som finns i Kärrtorp.

Trädet föreslås stå på Kärrtorps torg, en plats som är symbolisk, då det var där som en antirasistisk demonstration anfölls av medlemmar ur Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i december 2013.

Vill visa medmänsklighet

”Jag önskar att nästa vinter lyser stadsdelen upp med ett kärleksträd för att visa på vår medmänsklighet i mörka tider. Glädje framför hat”, skriver initiativtagaren i medborgarförslaget.

Vid stadsdelsnämndens sammanträde i januari beslutades att förslaget om kärleksträdet skulle överlämnas till förvaltningen för beredning.

Förvaltningen gillar förslaget att lyfta fram Kärrtorpsbornas engagemang för varandra i ett konstverk – i samband med att torget ska rustas upp.

Nu på torsdag kan stadsdelsnämnden klubba igenom förslaget.

Trädet kan stå på plats vintern 2020/2021.

Kärleksträd står sedan tidigare på torg i Uppsala och Örebro. Kostnaden för de träden var runt 300 000 kronor.

Uppdatering: Stadsdelsnämnden sa ja till förslaget vid sitt möte den 21 mars.