Barnen i söndagsskolan lämnade över blommor till polisen under kvällen. Foto: Mikael Andersson

Efter moskébranden: "Vi vill visa att vi inte är rädda"

Shiaförsamlingen i Järfälla sluter upp mot våldet. Runt 1000 människor samlades på torsdagskvällen i Imam Ali-moskén i Jakobsberg.

  • Publicerad 17:00, 5 maj 2017

Det har gått fem dagar sedan branden i Imam Ali Islamic center, som polisen misstänker var anlagd.

Delen av moskén som förstördes i branden är avspärrad under torsdagskvällen. I centrets stora sal luktar det fortfarande lite rök och en del av taket är svart av sot, annars klarade salen sig undan branden.

På torsdagskvällen fylldes den med människor som samlats för att manifestera mot våldet.

Många församlingsmedlemmar, men också representanter från andra shiaförsamlingar i Sverige, sunniföreningar, judiska församlingen, regeringen, och polisen.

Flera vittnar om en oro, men också om en vilja att visa enighet och att man tänker komma till moskén som vanligt.

– Vi kom hit redan efter den hemska natten när det hände. Jag kunde inte sova heller och tänkte bara inte vår moské, säger Ryam Al Hassan från Stockholm.

Ryam Al Hassan med barnen Haider och Fatma och Sebe Almusa (till vänster) kom till moskén för att visa sitt stöd. "Det känns som vårt hem här, vi kommer hit varje söndag för koranskola, äter lunch och ber", säger Ryam Al Hassan. Foto: Mikael Andersson

"Vi vill säga till de som gjorde det här att vi inte är rädda, vi kommer alltid att vara här och samlas här", säger Sara Ghadban. Här med lillasyster Tabarek och maken Ali Hassan. Foto: Mikael Andersson

"Vi ska vara tillsammans"

Hennes två barn, Fatma och Haider Al Saidi skulle båda ha kommit till barnaktiviteterna dagen efter, som ställdes in på grund av rökskadorna. Varje söndag kommer de också på koranskolan.

– Det är inte bara moskén som har brunnit, det är mina barns skola. Det här är en plats där vi alltid känt oss trygga och plötsligt händer något som gör att man inte är det, säger hon.

Är du orolig för att komma hit idag?

– Nej, faktiskt inte. Min pappa sa till oss att vara lite försiktiga, men jag sa: vet du vad pappa, vi ska gå allihopa. Vi ska vara tillsammans.

Hon tillägger att hon trots allt är glad över stödet från andra.

– Jag pluggar till lärare på universitetet och mina klasskompisar som inte är muslimer har frågat hur det är med mig. Det är sorgligt att det har hänt men man känner sig trygg också, mitt i allt.

Norsborgsbon Alamiri Muhanad med sönerna Hassan, Mohammed Ali och Shobber Muhanad hoppas att verksamheten snart är igång som vanligt. "Det kändes hemskt när man läste om det i tidningen, men vi ska samlas alla och visa att vi stöttar församlingen", säger Alamiri. Foto: Mikael Andersson

"Det känns fint!", säger Hussein Alsaeede, 4, när vi frågar hur han tycker att det är att vara i moskén. Mamma Zina Al Haidari fyller i: "Vi känner oss lite oroliga, den senaste tiden känns det i hela Sverige. Som attacken inne i Stockholm. Men vi måste förenas och vara tillsammans." Foto: Mikael Andersson

Ministern talade

Kistaborna Sara Ghadban och Ali Hassan var också på plats i moskén under kvällen.

– Det här stället samlar oss alltid för kärlek och gemenskap, och lär oss hur vi ska respektera andra människor. Det känns i hjärtat, det är väldigt sorgligt. Sen vi var barn har vi kommit hit och vi har så många minnen härifrån, säger Sara.

Båda två understryker att de vill visa att de inte är rädda för hot.

– Det finns extremister som hotat moskén förut, men vi är här för att visa att vi inte heller är rädda för dem. Vi känner att vi kan leva i samexistens med alla människor, det gör inte de här extremisterna, säger Ali.

Under kvällen talade både kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), församlingens imam Mohsen Hakimollahi, Järfällas polisområdeschef Jörgen Karlsson och söndagsskoleeleven och Järfällabon Mona Ibrahim.

Polisen fick också ta emot blommor och teckningar från koranskolans elever under kvällen. På onsdag ska församlingens styrelse åka förbi brandstationen med blommor för att tacka räddningstjänsten i Järfälla för deras insatser.

– Vi är glada att så många valde att komma med tanke på hur kort tid vi hade att planera det här, säger Akil Zahiri, talesperson för Imam Ali-centret.

" Våra friheter måste värnas i Järfälla, på Drottninggatan i Stockholm eller var helst mörker och hat sprids. Det viktiga är att vi alla, även i de svåraste stunder, inte backar från det vi tror på, inte stänger in oss och inte låter mörkret ta över", säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Mikael Andersson

Runt 1000 personer samlades i Imam Ali Islamic center på torsdagskvällen. Foto: Mikael Andersson

Stort stöd

När Järfälla Tidning pratar med Akil Zahiri dagen efter är han och imamen på väg till fredagsbönen, som hölls som vanligt. Två personer arbetar samtidigt med att rädda de böcker i biblioteket som rökskadades.

– Det mesta kommer att vara som vanligt, men skolan är inställd även den här helgen eftersom det luktar så mycket rök. Vi hoppas att saneringen blir klar så att eleverna kan komma tillbaka nästa vecka, säger Akil.

Han är tacksam för stödet från alla som kom till samlingen. Tidigare i veckan har också alla kristna församlingar i Järfälla kommit till moskén.

– Det betyder väldigt för mycket oss. Främst skickar det ut en signal till gärningsmännen att det de gör bara kommer att förena oss mer. Det ger också en trygghet hos församlingsmedlemmarna att samhället inte har glömt bort oss, säger Akil Zahiri.

Efter moskébranden: "Kommer ta ett år att bygga upp igen"

Detta har hänt

30 april: Klockan 23.18 kommer larmet om att en del av Imam Ali islamic center i Järfälla brinner. Kort därefter är polis och räddningstjänst på plats. 250 kvadratmeter av 3500 förstörs i branden. Polisen misstänker att den är anlagd och inleder en förundersökning om mordbrand.

1 maj: På förmiddagen hämtas en man in till förhör. Han anhålls senare, misstänkt för mordbrand. Han försätts sedan på fri fot, efter att misstankarna försvagats. Men han är inte avfärdad från utredningen. Ytterligare en person har hämtats till förhör, enligt polisen. Moskén meddelar att all verksamhet utom middagsbönen ställs in till den 4 maj.

4 maj: Församlingsmedlemmar och andra som ville visa sitt stöd samlas i centrets stora sal.

5 maj: Fredagsbönen hålls som vanligt, men söndags och lördagsskolan är inställd även denna helg.

Visa merVisa mindre