Sätraskolan vill förnya sin krisplan efter morden på två unga män som skakade hela området. Foto: Anna Z Ek

Efter morden i Sätra – nu vill skolan uppdatera krisplanen

Morden på två före detta elever skakade Sätraskolan i våras. Nu vill skolan använda erfarenheterna för att uppdatera sin krisplan. – Vardag och rutiner blir viktigt för eleverna, säger rektorn Margareta Forsman.

  • Publicerad 14:00, 12 nov 2019

Den 11 april i våras chockades invånarna i Sätra av mordet på två unga män som hittades döda i ett källarutrymme. Inte minst var sorgen stor på Sätraskolan, där de två offren tidigare varit elever.

Vid liknande händelser har alla skolor en krisplan och får krisstöd från staden. Nu vill Sätraskolan dokumentera personalens arbete efter morden, vilket P4 Stockholm var först med att rapportera om.

– Vi har en skyldighet att alltid uppdatera vår krisplan och nu blev det ganska påtagligt att vi behövde lägga till våra erfarenheter. Vi har skrivit ner dem och saker som vi i efterhand skulle behöva tänka på, säger rektorn Margareta Forsman till Mitt i.

Det var många som var ledsna men det var också många frågor i luften

Margareta Forsman, rektor Sätraskolan

”Vardag och rutiner viktigt”

Själv fick Margareta Forsman höra om morden på kvällen av barn på skolgården. Först hade hon svårt att förstå omfattningen, men under natten fick hon mer information och lärare informerades. På morgonen drog skolans krisarbete igång med att finnas där för eleverna, erbjuda frukost och ge möjligheten till samtal med vuxna.

– Det var en dämpad dag. Det var många som var ledsna men det var också många frågor i luften. En elev beskrev det i en radiointervju; ”Det finns inga svar, men vi finns för varandra”, säger Margareta Forsman.

Till en början lade personalen allt åt sidan för att stötta eleverna, men snart märkte de att många också ville ha lektioner som vanligt.

– Det blev ett väldigt tydligt tecken på att vardag och rutiner blir viktigt för eleverna. Det här var precis innan påsklovet och jag tror aldrig att vi har haft så många elever som sökte sig hit till påsklovsskolan som höll öppet, säger Margareta Forsman.

Sätra drabbades av stor sorg efter morden i våras. Bara två dagar efter dubbelmordet den 11 april, sköts ytterligare en ung man till döds. Foto: Christian Lärk

”En exceptionell händelse”

Det är dessa erfarenheter som Sätraskolan vill ta med sig framöver. Även om informationen nådde fram och krishanteringen i stort sett fungerade som den skulle, tycker Margareta Forsman att det vore bra om skolan tydligare ingick i stadsdelens krisarbete framöver.

– Det här är en exceptionell händelse som påverkade hela närsamhället. Då behöver vi titta på skolans roll som en trygg bas för eleverna, säger hon och fortsätter:

– Man ska verkligen slå vakt om hur viktig skolan blir som den trygga arenan där man får samlas och där det finns många vuxna som man har relationer till. Vi lånade ut lokaler och det var öppet på fritidsgårdar, men man hade kunnat använda skolan ännu mer.