Johanna Swartswe och Viviann Selestad träffas igen – under helt andra förhållanden. Foto: Hanna Lilja

Efter modiga ingripandet: Viviann, 67, bjöd sin hjälte på middag

I september blev Viviann Selestad brutalt nedknuffad på Sundbybergs pendeltågsstation. Då ingrep Johanna Swartswe, 24, och såg till att gärningsmannen kunde tas på bar gärning. Nu har Viviann fått göra det hon ville – nämligen träffa sin hjälte och bjuda henne på middag.

  • Publicerad 16:28, 27 nov 2019

Den 25 september blev Viviann Selestad, 67, från Kallhäll nedknuffad av en man vid pendeltågsstationen i Sundbyberg. Hon flög 2-3 meter och landade illa på ryggen.

En ung kvinna som sett händelseförloppet sprang då efter gärningsmannen – för att sedan komma tillbaka med honom till spärrarna.

Tack vare hennes insats kunde mannen, som nu misstänks för misshandel, gripas av polis på platsen.

Hjälten Johanna hittades

Efter den omskakande händelsen kontaktade Viviann Mitt i för att få hjälp att hitta den unga kvinna som ingrep.

Några dagar senare nådde hennes efterlysning rätt person – Uddevallabon Johanna Swartswe, 24.

– Det är en sån glädje att få prata med henne. Den här typen av medmänsklighet får inte bara passera, sa Viviann till Mitt i efter att hon fått prata med sin hjälte ordentligt för första gången.

Här är Vivianns hjälte: Johanna, 24, ingrep vid misshandeln

Efter den fruktansvärda smällen mot marken skadade sig Viviann i ryggen. Men nu, två månader senare, har smärtan äntligen försvunnit. Foto: Hanna Lilja

Träffades för första gången

Sedan dess har Viviann och Johanna hållit kontakten. Och på tisdagen kunde de träffas för första gången efter den omskakande onsdagen i september.

– Det är bara glädje att få träffa henne nu, det ska bli fint att träffa henne under helt andra omständigheter, nu när mitt huvud är med också, säger Viviann när hon står och väntar på tåget som Johanna ska kliva av.

När Viviann får en första skymt av Johanna skiner hon upp. De kramas och pratar en stund och börjar sedan planera eftermiddagen och kvällen ihop. Båda är glada och rörda över att ses igen.

Bjöd henne på middag

Redan från start sa Viviann att hon ville bjuda sin hjälte på middag – sagt och gjort tog hon med Johanna för att äta på Melanders på tisdagskvällen.

Där tilldelades Johanna också Hemmets Journals Guldros för sin insats.

Viviann är glad över uppmärksamheten och hyllningarna som Johanna har fått. Hon hoppas att mannen som gjorde henne illa döms, men i övrigt vill Viviann inte lägga någon som helst tankeverksamhet på honom – det tycker hon inte att han förtjänar.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

”Det sa bara pang över en natt”

Nyheter Stjärnkocken kräver åtgärder Omsättningen för krögare i Stockholm har minskat med i snitt 60 procent under året som gått. Paul Taylor Lant­handel i Fabriksparken har klarat sig relativt väl – men delägaren och stjärnkocken Tareq...fredag 19/2 15:33

Färre inbrott i Sundbyberg under pandemin

Nyheter "Mer hemarbete kan vara en orsak" Bostadsinbrotten i länet har gått ner under pandemin. Den kommun där villainbrotten procentuellt sett minskat mest är Sundbyberg.fredag 19/2 14:26

Ny Progonos: Pendeltågsstrulet fortsätter ännu längre

Nyheter Omfattande skador Trafikverket har undersökt den förstörda rälsen vid Häggvik med ultraljud. Det visade sig att skadorna var värre än befarat.torsdag 18/2 20:09