Efter misstänkta miljöbrottet – de kräver verksamhetsstopp

Stoppa genast avfallshanteringen i Kassmyra och Kagghamra. Det kräver Centerpartiet i Botkyrka sedan ägarna till ett stort avfallsföretag i kommunen häktats misstänkta för grovt miljöbrott. – Vi vill att platserna stängs omedelbart tills vi vet vilken miljöpåverkan de har, säger Dag Ahlse (C).

  • Publicerad 08:21, 16 sep 2020

Centerpartiets kommunalråd i Botkyrka, Dag Ahlse, kräver omedelbart verksamhetsstopp vid Kassmyragropen och Kagghamrahögen i Botkyrka.

Det är två av de platser som ägarna till avfallsbolaget driver verksamhet på. Verksamheten lämnar även avfall i Röfors utanför Laxå, i Dannemora i Östhammar, Hova i Gullspång, Kjula i Eskilstuna och Skultuna i Västerås, enligt Expressens kartläggning.

Nu får vi se vad juridiken säger

Dag Ahlse (C)

Den mest välkända ägarens advokat Anders Olsson säger till Mitt i att hans klient helt nekar till brott.

Kassmyragropen i Botkyrka.

Dag Ahlse i Botkyrka har å sin sida gjort anmälningar till miljöförvaltningen och lämnat in filmer som enligt honom visar hur otillåten verksamhet bedrivs vid Kassmyragropen på helgerna, säger han.

Slog till med insatsstyrkan

– Vi i Centern i Botkyrka har varit kritiska mot Kassmyra-anläggningen länge och nu får vi se vad juridiken säger, säger han.

Det var i lördags som polisens insatsstyrka slog till mot ägarnas hem och anhöll dem för grovt miljöbrott, vilket Expressen var först att berätta.

Botkyrkapolisen berättar också att en patrull fanns på plats vid Kassmyragropen i söndags när ett lås byttes ut som en del i utredningen av brotten.

Nu har ägarna och en tredje person häktats vid Värmlands tingsrätt.

Företaget har haft verksamhet vid avfallshanteringen vid Kagghamra sedan 2007. Först 2014 började plasthögen växa betydligt och 2016 slog domstolen fast att den måste avlägsnas.

Vi anser att det är ett problem

Dag Ahlse (C)

Anledningen var att det fanns risk för att Kaggfjärden och Kagghamraån som båda är av riksintresse för naturvården skulle påverkas negativt. Dessutom riskerade grundvattnet att påverkas, enligt domstolen.

I Kassmyra har ägarna bedrivit verksamhet sedan hösten 2015.

500 personer vill stoppa verksamheten

Där har grannarna från start klagat på att luftkvaliteten försämrats och att oljudet stör.

Dag Ahlse (C).

I maj 2018 lämnade de över listor till Botkyrkas kommunledning, med över 500 namn som ville stoppa verksamheten.

De har stöttats av Dag Ahlse, som riktar hårt kritik mot ägarna.

– Vi ser i flera kommuner hur företaget bara kör runt sopor utan att sortera dem. Vi anser att det finns problem kring hanteringen, säger han.

Ahlse säger att han så sent som i våras blev polisanmäld av en av ägarna för olaga intrång, något han aldrig gjort sig skyldig till, menar han.

Advokaterna fåordiga

Advokaten Anders Olsson vill inte kommentera anklagelserna mer än att hans klient helt förnekar brott.

Mitt i får inget svar på hur den andra ägaren ställer sig till brottsmisstankarna.

Viktor Falkenström, advokat till den andra ägaren, säger att en del anklagelser kom redan vid söndagens förhör.

– Men nu är det fler saker som åklagaren påstår att min klient gjort. Jag har inte hela bilden klar för mig och kan inte ge fler kommentarer, säger han.