Vätskekontroll under Stockholm marathon 2018. Foto: Mostphotos

Efter missen – 300 springer maran gratis 2019

Snarare 300 än 200 löpare som sprang fel på Stockholm marathon, visar arrangörens genomgång. Löparna får en gratis startplats nästa år men får själva betala resa och boende.

  • Publicerad 12:35, 12 jun 2018

Flera löpare sprang fel på Stockholm marathon strax efter 25 kilometer när de sökte skugga på Hornsgatan.

Vissa löpare upptäckte misstaget, vände tillbaka och fick springa flera extra kilometer för att nå målet på Stockholms stadion. Andra blev varse först efter målgången, deras lopp blev omkring sex kilometer för kort.

Stuart från Wales drabbades

Stuart Allen reste från Wales för att springa sitt andra Stockholm marathon. Vid 35 kilometer insåg han att något var fel.

”Jag vände inte tillbaka men jag vet att men jag vet andra som gjorde det. Jag ville bara tillbaka till Stadion och ta reda på vad som blivit fel”, skriver han till Mitt i.

Han gick till arrangörernas tält och fick veta att hans chip inte hade registrerat någon passering vid 30 kilometer.

Omkring 300 löpare

Enligt arrangörens första uppskattning handlade det omkring 200 berörda löpare. Efter en genomgång av resultatlistorna har antalet konstaterade felspringare ökat till omkring 300.

Avspärrningen som skulle hindra löparna från att välja fel sida på Hornsgatan vid 25 kilometer var ”inte tillräcklig”, skriver Daniel Almgren, vd för Stockholm marathongruppen i ett mejl till de berörda löparna som Lokaltidningen Mitt i har tagit del av.

 ”Enorm besvikelse”

Metallstaket varvades med avspärrningsband och trafikkonor. Arrangören medger att det borde ha varit staket hela vägen.

”Vi förstår fullständigt att det som hände måste ha varit en enorm besvikelse för er”, skriver Daniel Almgren i mejlet.

Han framhåller att det också är ”en stor besvikelse för oss arrangörer”.

”Fullständigt utmattade”

När arrangörerna insåg problemet placerade de sig längs vägspärren och försökte genom att ropa och gestikulera förmå löparna att fortsätta springa på rätt sida Hornsgatan.

De kallade på förstärkning från närliggande kontroller och tog hjälp av frivilliga i publiken. De sprang också till närbelägna affärer och ordnade kartongbitar som de använde för att göra fler skyltar.

Men Daniel Almgren skriver att arrangören ”förstår och respekterar” att ”deltagarna är fullständigt utmattade vid det här skedet av loppet och inte särskilt mottagliga för ropade instruktioner”.

Kan använda tiden för seedning

Därför får de berörda löparna en gratis startplats till Stockholm marathon 2019. Arrangören lovar också att se till att de felspringande löparna kan använda årets resultat för seedning nästa år. Oavsett om de sprang för långt eller för kort.

Får gratis energilangning

Dessutom erbjuds löparna langning av energigel under loppet, värt omkring 350 kronor.

Däremot har Stockholm marathon ingen möjlighet att betala för resor eller hotellvistelser.

”Orsaken till det är att vi är en ideell organisation och allt överskott vi genererar till att ordna träningar”, skriver Daniel Almgren.

Stuart kommer tillbaka

Stuart Allen från Wales är nöjd med arrangörens förklaring.

”Jag kommer att springa igen nästa år”, skriver han.

Film från åskådare på Hornsgatan