Norska ministern Sylvi Listhaug besökte Rinkeby. Foto: Mostphotos

Efter ministerbesöket: ”Det sårar området”

Rinkebyborna blev igår ofrivilliga statister när området fick rollen om skräckexempel under ett besök från norska högerpopulistiska ministern Sylvi Listhaug.

  • Publicerad 20:28, 30 aug 2017

Dagen efter den norska invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaugs, besök är flera Rinkebybor som Mitt i talar med upprörda.

” Men samtidigt inte blunda för problemen”

Rinkebybon Mohamed Hagi Farah är trött på hur Rinkeby beskrivs utifrån i media och i politiken.

– Men samtidigt ska vi inte blunda för problemen  Det finns social problem här som politikerna i Stockholm måste ta på allvar och det kan inte vänta länge. Det handlar, låga skolresultat, kriminalitet och unga som står utanför samhället, och det handlar om människor som bott här i flera år, inte nyanlända som man brukar hävda.

Sylvi Listhaug, menade att besöket i Rinkeby handlade om ett ”önskemål att lära, att vi i Norge inte ska göra samma fel som i Sverige”. Vilket fick finansborgarråd Karin Wanngård att i ett pressmeddelande kräva en ursäkt från Listhaug .

Han deltog i ministermötet

Per Granhällen är säkerhetsstrateg och har arbetat i Rinkeby-Kista i 17 år. Han deltog i mötet med ministern tillsammans med bland andra biträdande stadsdirektör Fredrik Jurdell och representanter från Fryshuset.

– Jag uppfattade det som att hon var seriöst intresserad av Rinkeby.

”Det sårar området när man pratar så”

Hur ser du på att hon säger att besöket i Rinkeby handlade om att ”inte göra samma fel som i Sverige”?

– De sa hon aldrig under mötet. Men för mig blir det en lite skev bild eftersom det finns så mycket som är bra i området. Det sårar området och stigmatiserar området om man pratar så.

När politiker på högerkanten både i och utanför landet vill varna för en allt för generös invandringspolitik så har Rinkeby flera gånger fått statuera exempel. Den amerikanska journalisten Tim Pool bestämde sig tidigare i år för att besöka Rinkeby efter att USA:s president Donald Trump lyft fram Sverige som ett skräckland.

Mohamed Hagi Farah suckar.

– De som kommer hit har ibland bara en färdig agenda – att fokusera på problem. Det är tuffa tider och vi har problem, men det finns också många goda krafter som verkar här, civila krafter som nattvandrande mammor och läxhjälp för barn och unga.

 

Tim Pool skrämdes av maskerade män i Rinkeby

 

”I Rinkeby är de allra flesta helt vanliga”