Det skulle bli hela landets grönaste företagspark.

Men Mitt i kan avslöja att 700 av de ursprungligen 2 000 planerade jobben i Albybergs företagspark i Haninge försvunnit – på grund av föroreningar.

Nyligen avslutades en lång tvist mellan Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund och byggbolaget Skanska som brutit berg i Albyberg.

Tvisten lyfter på locket till ett för allmänheten hittills okänt problem.

Kvaliteten i vattnet som rinner ut från området Albyberg har visat sig försämrats kraftigt sedan exploateringen började för snart tio år sedan.

I en rad mejl och handlingar från myndigheterna, kan man läsa att situationen vid Albyberg vid flera tillfällen beskrivs som väldigt allvarlig.

Berget i Albyberg har visat sig vara naturligt rikt på svavel. När detta berg krossas, vilket varit nödvändigt för att kunna anlägga tomterna och stråken i parken, uppstår stora miljöfaror för grundvatten och vattendrag.

Metaller läcker helt enkelt ut från krossmassorna vid nederbörd och förorenar mark och vatten, och kan vara en stor fara för fiskarter i närliggande bäckar och åar.

Gäller hundratals jobb

Albyberg fastigheter AB, som tillsammans med Haninge kommun äger företagsparken, bekräftar för Mitt i att man förlorat en kontrakterad aktör i den större skalan med anledning av alla oklarheter kring situationen.

– Vi har tappat en stor upphandling eftersom det inte varit färdigställt hur man ska behandla miljöproblemen i Albyberg. Kommunen har gått miste om 700 arbetstillfällen, säger ElseMarie Johansson, Albyberg fastigheter.

https://www.mitti.se/nyheter/oro-for-fororenat-dricksvatten-i-byn/reptjC!djzrxeTvyg10mxv3Mv3WQ/

Enligt uppgifter till Mitt i är det snabbväxande Mathem som ska lämna sitt lager i Bromma och letat nya lokaler längs Nynäsvägen. Den digitala matbutiken omsatte 1,5 miljarder kronor i fjol och skulle tillsammans med Coca-cola bli Haninges största arbetsgivare.

Men Mathem drog sig ur i ett sent skede när miljöproblemen vid Albyberg inte fick någon lösning.

”Albyberg var ett alternativ. Men valet landade på Larsboda”, skriver Mathems presskontakt Lotta Olofsson i ett sms till Mitt i.

Flera andra etableringar vid Albyberg har även fått skjutas upp eller senareläggas kraftigt och ingen har något enkelt svar på hur miljöproblemen långsiktigt ska lösas.

Kan kosta 125 miljoner

Haninge kommun har under ett par års tid försökt hantera läckaget av metaller och det låga pH-värdet i vattnet med reningsåtgärder.

– Det var en total överraskning för alla när detta upptäcktes, säger Britta Orring, biträdande mark- och exploateringschef i Haninge.

Enligt Sofia Larsen, avdelningschef på Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund, hade man 2012 hade inte så mycket koll på att sulfidförande berg kunde innebära risker för miljö och hälsa vid krossning.

– Det har varit en ny problematik för oss och det är beklagligt det som skett.

Med facit i hand borde alltså förebyggande åtgärder ha genomförts i området från början, som att behandla stenmassorna med kalk.

Nu har kommunen köpt in 10 000 ton kalk, som börjat behandla med. Totalt beräknas kostnaden för stabiliseringen av bergmassorna och av- och omledning av ytvattnet kosta mellan 75 och 125 miljoner kronor, enligt en riskanalys.

Förbjuds sälja bergskross

Länsstyrelsen anmälde misstänkt miljöbrott i Albyberg i augusti 2018, och vi frågar Malva Ahlkrona, handläggare på länsstyrelsen, om aktörerna vid Albyberg borde ha förberett sig bättre innan exploateringen inleddes för tio år sedan.

– Med dagens kunskap om sulfidfrågan kunde man kanske varit försiktigare, men arbetena planerades ju för länge sedan. Det är viktigt att frågor om sulfid och andra föroreningar kommer upp tidigt i planeringen och hanteras i detaljplaneringen och prövas enligt miljöbalken.

Finns det risker för människor i området?

– Riskerna är nog störst för de vattenlevande organismerna, säger hon.

Den avgjorda tvisten i länsstyrelsen har inneburit att Skanska slutligen formellt förbjudits att sälja sulfidförande eller misstänkt sulfidförande bergkross från Albyberg.

Mitt i har sökt Skanska för en kommentar.