David Gray är en sann läsknörd och tror på succé för sin nya butik på Södermalm. Foto: Elina Lundberg

Efter mikroölen: Nu öppnas en butik som bara säljer hantverksläsk på Söder

Nu slår mikrobryggstrenden på Södermalm igenom även i läskhyllan. En butik med 300 olika sorters hantverksläsk har precis öppnat.

  • Publicerad 09:37, 30 jun 2016

Medan många väljer sin öl med omsorg är det fortfarande petflaskor med läsk från de stora multinationella bryggerierna som dominerar i mataffärerna.

Men nu är tiden inne för mikrobryggd kvalitetsläsk. Det tror i alla fall David Gray, som precis har öppnat butiken Soda Nation på Renstiernas gata 15.

Zoo för läskälskare

I den 30 kvadratmeter lilla affären är det fullt av glasflaskor, från golv till tak, med läsk med smaker som pralin, fänkål, gurka, bacon, chai cola, hallonchoklad tryffel, selleri och espresso.

– Det här blir en Soda pop stop med det största sortimentet av läsk på glasflaska i Europa. Vi har runt 300 olika sorter här och har tillgång till 2000. Vi kommer också att anpassa oss efter högtider, som Halloween, säger David Gray.

Han visar en sån specialitet ”Pumpkin pie soda”. Det kunden ser ute i butiken är bara toppen av isberget, lovar han.

– Det ska vara som att gå på zoo att gå in här. Idag köper folk in läsk för hundratals kronor direkt från USA för att den inte finns att köpa i Sverige. De har väntat i decennier på en sån här butik och kommer att vallfärda hit, säger han.

Subkultur

David Gray har koll på varenda flaska i butiken, även om han inte hunnit smaka på alla ännu, och kan både dela med sig historier om bryggerierna och tipsa om hur du bäst avnjuter drycken.

Åsikten ”läsk som läsk” avfärdar han helt.

– Det är som att säga ”vin som vin”. De stora bryggerierna jobbar med ett recept och har ofta en platt smak på läsken. Där finns inget unikt. Men här kan du nörda ner dig i olika hantverksdrycker. Det är som en subkultur, säger David Gray.