Efter lyckat projekt i Husby – nu vill Slottner se fler ljudlarm

I våras sattes ljudlarm upp på en förskola i Husby för att motverka ungdomsgäng. Nu har staden utvärderat larmen och Erik Slottner (KD) vill nu gärna se att de sprids i staden. Veronica Stiernborg (V) är däremot långt ifrån lika positiv.

  • Publicerad 05:00, 14 nov 2019

Förskolan Solbacken i Husby hade under förra vintern och hösten problem med att ungdomar hängde på förskolans gård på kvällar och helger.

Enligt förskolan själva och Sisab som äger fastigheten var det vanligt att förskolepersonalen hittade spår av narkotika och att förskolans egendom förstördes.

Slutknarkat på förskolornas gårdar – staden vill satsa i Järva

Som en möjlig lösning på problemet ansökte stadsdelen om pengar för att sätta upp ljudlarm som skulle skrämma iväg ungdomarna.

Ljudlarmen är konstruerade på ett sådant sätt att de ger ifrån sig ett väldigt högfrekvent ljud som bara personer under 25 år hör. Larmen har en timer som aktiveras på kvällar och helger när förskolan är stängd.

Oväntat effektivt

Larmen sattes upp i maj och nu har staden utvärderat larmens effekt – och resultatet är över deras förväntningar.

– Sisab fick åka dit efter i princip varje helg och reparera saker som hade förstörts och personalen kände sig otrygga och fick städa bort spår av narkotikabruk. Sedan larmen sattes upp har bara en enda anmälan om skadegörelse kommit in från förskolan, säger Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad och fortsätter:

– Det är helt osannolika resultat. Jag trodde på den här idén, men inte såhär mycket.

Vill att larmen sprids

Han hoppas nu att fler stadsdelar söker pengar från stadens trygghetsfond för att sätta upp dessa larm.

– Det är en väldigt effektiv och billig åtgärd. Jag hoppas att det här är en metod som kommer att spridas i staden, för att komma tillrätta med skadegörelse, klotter och narkotikahandel, säger han. 

Totalt sitter det sju ljudlarm på förskolan. Foto: Stockholms stad

Enligt honom har inte larmen några direkta baksidor.

– En nackdel är väl att vi inte kan sätta upp dem på alla förskolor eftersom larmen ger ifrån sig en ljudbild på ungefär 25 meter. Så vi kan kanske inte sätta upp larmen om det ligger en fastighet alldeles bredvid, säger han. 

Vid förskolan i Husby ligger det närmsta bostadshuset omkring 75 till 100 meter bort. Enligt Erik Slottner har inte ett enda klagomål kommit in mot ljudlarmen i Husby Hembla som äger fastigheterna som ligger närmast.

Men även om inte några kritiska röster har höjts från förskolans grannar så höjs nu kritiska röster från andra sidan det politiska spektrat.

Vänsterpartiet i Husby är kritiska

Veronica Stiernborg (V) bor själv i Husby och hon har tidigare skrivit en kritisk debattartikel om ljudlarmen på förskolan. Hon är fortfarande kritisk till larmen.

– Det är ju såklart jättebra att problemen verkar ha försvunnit från förskolan. Men problemen är ju inte lösta, grundproblematiken kvarstår fortfarande, säger hon.

Ungdomarna är inga skadedjur

 

Hon menar att åtgärder som dessa larm och övervakningskameror i själva verket inte löser några problem.

– Med åtgärder som dessa flyttas bara problemen omkring. Det är inte som att ungdomarna som knarkade på förskolan har fått hjälp och slutat med det här. De har bara bytt plats, säger hon.

Kritik mot ljudlarm på förskola: ”Som tortyr att lyssna på”

Erik Slottner (KD) tycker inte att argumentet om att de kriminella bara flyttas omkring håller.

– Om man pratar med polisen eller kriminologer så stämmer inte den teorin. Vi kan inte låta platser förfalla och låta kriminella ta över dem, utan vi måste istället snabbt ta tag i problemen, säger han.