Elsa Brännvall, Gun Ottosson, Kurt Grönberg och Kari Nielsen ställer upp för Arne Johansson. I veckan firades han på 75-årsdagen med tårta. Foto: Åsa Sommarström

Efter larmet om misären – här sluter grannarna upp för Arne

Främlingar kommer med kläder, grannarna ordnar födelsedagsfirande och i fönstren står krukväxter. Sedan en förvaltare tagit över Arne Johanssons ekonomi saknar han fickpengar och möbler. Efter Mitt i:s publicering har många ryckt ut för att hjälpa till. – Det är fantastiskt, säger Arne Johansson.

  • Publicerad 05:40, 10 jan 2020

– Ta rosen Arne, den är din! säger Gun Ottosson.

Bordet inne i lokalen på Tunets seniorboende är uppdukat med tårtor, blommor, dryck och tilltugg. Allt till Arne Johanssons ära på födelsedagen.

– Det känns stort och speciellt att fylla 75 år, säger han.

När Lokaltidningen Mitt i Bromma först hälsade på Arne Johansson strax före jul var hans lilla lägenhet mörk och kal. Det fanns varken gardiner i fönstren eller mattor på golvet. Arne Johansson beskrev sitt liv som ett fängelse som styrdes av den kvinna som tvångsförvaltar hans pengar. Möblemanget bestod av en säng, ett litet köksbord och en campingstol. Köksskåpen var nästan tomma.

– Men nu har jag en blomma i fönstret. Och så har jag fått en till, säger han och pekar på presentbordet där en krukväxt står.

Förvaltaren själv menar att alla vars ekonomi hon förvaltar har en dräglig tillvaro.

– Jag är väldigt noggrann med mina uppdrag och jag vet vad jag gör, men det finns alltid utomstående som inte har insikt och inte förstår, har hon tidigare sagt till Mitt i.

På 75-årsdagen bjöd Arne Johanssons grannar på kaffe och tårta. Grannen Kurt skänkte en slips. Foto: Åsa Sommarström.

Mitt i:s artiklar om Arne Johansson har fått många läsare att vilja hjälpa honom.

– Jag satt ute i korridoren på min rollator när det kom fram en kille och frågade om det var jag som var Arne. Jag sa ja. Då räckte han över en kasse med en jacka och ett par skor. Det låg även ett kuvert med 300 kronor i. Det var stort, säger Arne Johansson.

”Fantastisk respons”

Elsa Brännvall är en av dem som har anmält Arne Johanssons förvaltare. Hon hoppas att situationen ska bli bättre. Foto: Åsa Sommarström.

Även grannarna på Tunet säger att publiceringen i tidningen har gjort att även de har fått upp ögonen lite extra för Arnes situation. Då han har saknat fickpengar har han inte kunnat fika med de andra och utan telefon har han inte kunnat ta kontakt med vänner. Det har gjort honom ensam.

– Det var hemskt att läsa om. Vi hjälper till med mat och galgar och annat han inte har, säger Elsa Brännvall.

Gun Ottosson nickar.

– Nu håller vi ordning på varandra, säger hon.

Arne Johansson säger att han är tagen av att så många har engagerat sig i hans situation.

– Det är fantastiskt. Responsen har varit massiv. Det trodde jag aldrig.