Precis vid parkeringen utanför Järva Discgolfpark har ett stort område inhägnats med höga stängsel.

Här har staden och entreprenören NCC nu börjat anlägga etapp ett i det som planeras att bli Järva begravningsplats.

För bara några månader sedan var platsen en del av den discgolfbana som 2020 utsågs till världens bästa.

Bygget har flera gånger skjutits upp eftersom olika delar i processen överklagats, men i februari påbörjades slutligen skövlingen av träd.

– Från början skrev staden att det skulle skövlas 250 träd, men det ändrades snabbt till 2 500, och det har gått i en rasande fart. Det är hemskt att se hur platsen förstörs, säger Tenstabon Nina Masreliez Kvarnborg, som är en av de som protesterat mot bygget.

Hon är dock inte emot en begravningsplats per se.

– Nej, det jag och många andra ifrågasätter är valet av område; det här har varit en fantastisk fin yta med vackra träd och vacker natur, dit många kommit i rekreationssyfte eller för att spela discgolf, säger hon.

Världskänd bana

Järva Discgolfpark uppfördes på platsen för ungefär 25 år seden, och har haft en 27-hålsbana. I och med bygget av begravningsplatsen kommer man nu istället att få en 18-hålsbana, där nya hål delvis måste uppföras på annan närliggande mark.

– Men det är inte alls samma sak tycker vi. Järva är känt utanför Sverige just för hur bra banan är, folk kommer hit från andra länder för att spela. Den hyllas världen över. Det känns som att alla andra förstår hur bra och viktig den är, förutom politikerna, säger Tewodros Zakariya, som bor i Rinkeby och är en flitig discgolfspelare.

Han tror att en nedmontering av den ursprungliga banan kommer innebära ett nederlag för Järva.

– Discgolfen är integration på riktigt. Det är en ganska billig sport och både Järvabor och folk från resten av staden och landet kommer hit och spelar tillsammans och möts. Nu kommer banan inte kunna hålla samma världsklass, säger han.

27 000 underskrifter

En namninsamling mot bygget av begravningsplatsen har i skrivande stund över 27 000 underskrifter.

– Staden säger att processen gått demokratiskt till, men det verkar ju vara ytterst få som faktiskt är för alltihop. Man kör bara på, och lyssnar inte in vad vi har att säga, säger Nina Masreliez Kvarnborg och fortsätter:

– Jag vet att många boende i Järva inte ens förstått vad som ska hända, de har inte fått information om samråd eller liknande på sina egna språk och därmed inte haft en möjlighet att tycka till.

Hon har därför tillsammans Hjulstabon Yvonne Lindgren, som också sätter sig emot bygget, tagit på sig att gå ut till boende och informera.

– Det är folk som bott här i 25 år som inte har någon aning. Då tycker jag att staden misslyckats med sin uppgift, säger hon.

"Känner oss överkörda"

Yvonne Lindgren menar att de försökt få till en dialog om alternativa lösningar.

– Vi har föreslagit ett annat område i närheten som vi anser skulle bli bättre, men som staden sa nej till för att den var klassad som natur- och kulturskyddat, trots att området de bygger på nu också är det. Vi känner oss totalt överkörda, säger hon.

Nu är det alltså bestämt att discgolfen ska få nyttja 18,5 hektar av platsen i tio år till, något som stod klart efter att det i slutet av förra veckan skrevs ett avtal mellan staden och discgolfparken (se intervjun med bostads- och fastighetsborgarråd Dennis Wedin på sidan 5).

Det är dock ingenting Nina Masreliez Kvarnborg tycker är anmärkningsvärt.

– Det är ingen nyhet egentligen, discgolfägarna har sedan länge blivit lovade att få ha mark kvar. De har redan blivit av med tio hektar, vilka dessutom var några av de finaste partierna, säger hon.