Zuheib Ibrahim, Ahmed Abdiaziz, Noura Mounajed, Safia Eyzaguirre, Aisha Fatic och Hamdi Jimale tycker att uppståndelsen kring att de har könsuppdelade idrottslektioner är onödig. Foto: Mikael Andersson

Efter kritikstormen: Nu slår Al-Azhars elever tillbaka

Eleverna på Al-Azharskolan i Vällingby tycker att både medier och politiker gör en höna av en fjäder efter uppståndelsen över att flickor och pojkar på skolan har idrott var för sig. "Alla andra ämnen har vi ihop", säger Hamdi Jimale i åttan.

  • Publicerad 16:21, 31 aug 2016

Alltså det är inte så att vi är rädda för kill- och tjejbaciller här. Vi hänger allihop, vi är vänner.

I lördags publicerade Aftonbladet nyheten att Skolinspektionen gett grönt ljus för att Al-Azharskolan i Vällingby har könsuppdelade idrottslektioner. Sedan dess har flera medier rapporterat och kritiken från politiskt håll har varit hård, både från S, MP och den borgerliga alliansen.

LÄS MER HÄR: Separerar tjejer och killar på gympan – nu svarar Vällingbyrektorn på kritiken

Vi hälsade på i skolan för att höra hur eleverna själva ser på frågan.

– Jag tycker att det är bra, och skönt, ska man springa runt i hallen med sjalen på sig eller? Det skulle bli varmt, säger Noura Mounajed som går i åttan.

Kompisarna håller med.

– Jag gick i en annan skola tidigare, där tog vissa tjejer som bar sjal av den på gympan men det hade inte jag velat om jag hade gått kvar och haft idrott med killarna, säger Safia Eyzaguirre i sexan.

"Bekvämare så här"

Fatima Mansour i åttan fyller i:

– Men det handlar inte bara om det. Jag bär inte sjal men tycker också att det är skönare att inte killar är med, det känns mer bekvämt, säger hon.

Det tycker också killarna Ahmed Abdiaziz och Zuheib Ibrahim som går i sjuan.

– Om man ska göra en övning och misslyckas, då känns det mer skämmigt om det är framför alla tjejerna, säger Zuheib Ibrahim.

Mycket av kritiken handlar om att killar och tjejer måste lära sig att umgås med varandra och att skolan har ett uppdrag att arbeta för jämställdhet, hur ser ni på det?

– Alltså det är inte så att vi är rädda för kill- och tjejbaciller här. Vi hänger allihop, vi är vänner, säger Fatima Mansour.

Nöjda. Hamdi Jimale, Safia Eyzaguirre, Aisha Fatic, Noura Mounajed, Ahmed Abdiaziz och Zuheib Ibrahim vill fortsätta ha idrott killar och tjejer för sig. Foto: Mikael Andersson

Hamdi Jimale tycker att hela diskussionen och all uppståndelse kring skolan är onödig.

– Alla andra ämnen har vi ihop med killarna, vi jobbar tillsammans varje dag. Det finns så många saker att skriva artiklar om, det här är bara dumt. Och politiker, fokusera på verkligheten. Om majoriteten tycker att detta är bekvämt ska man inte tvinga oss att ändra, det är inte trevligt, säger hon.

Diskuterar feminism

Eleverna berättar att de diskuterar både rasism och feminism med sina lärare.

– Vi pratar om att det inte ska vara skillnad mellan flickor och pojkar, att alla ska behandlas lika. Och det spelar ingen roll om en tjej har sjal eller inte, säger Safia Eyzaguirre.

Alla tycker att den typen av diskussioner är viktiga.

Alla gillar också att sporta. Hamdi Jimale brukar gå och simma, Noura Mounjed tränar kickboxning och Fatima Mansour spelar fotboll nästan varje rast, med både tjejer och killar. Ahmed Abdiaziz och Zuheib Ibrahim spelar bägge fotboll i Vasalunds IF.

– Om man tycker att uppdelad idrott är fel, varför har man då olika lag för tjejer och killar i alla sporter, som basket, bandy och fotboll? Varför göra en så stor sak av en liten grej? säger Noura Mounajed.

Nu vill politiker förbjuda religiösa friskolor

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) kallar enligt Aftonbladet Skolinspektionens beslut att godkänna könsuppdelad skolidrott för "oacceptabelt". Han har lovat att regeringen ska se över lagen.

Både Stockholms skolborgarråd Olle Burell (S) och oppositionens Lotta Edholm (L) är också starkt kritiska till beslutet. "Skolans uppgift är att se till att killar och tjejer lär sig umgås med varandra och bryta könsmönster. Det här är ett brott mot det", säger Olle Burell till SVT Stockholm. Han vill förbjuda religiösa friskolor helt.

Visa merVisa mindre