I slutet av december beslutade stadens politiker att skära ner på tiden i förskolan och på fritids för barn till arbetslösa och föräldralediga. Ett beslut som väckt kritik från föräldrar och Vänsterpartiet.

Sedan dess har Ayla Eftekhari tillträtt som andra kommunalråd för Social­demokraterna och som ordförande i förskolenämnden.

Hon säger nu att beslutet för förskolan ska ses över och att en diskussion har startats med övriga styret och förvaltningen. Hon vill bland annat få klarhet i hur mycket pengar som faktiskt sparas.

– Jag förstår att det har blivit reaktioner, säger Ayla Eftekhari.

Kan inte lova

Hon säger även att hon inte kan lova att beslutet rivs upp, men att hon ska göra sitt bästa för att se om pengar kan sparas på något annat.

– Det här kan slå hårt mot grupper som behöver förskolan för sin utveckling och som kan behöva komma hemifrån för att lära sig språket och få sociala kunskaper. Just därför var det här beslutet det första jag tittade på när jag tillträdde, säger hon.

Tydligare regler

Henrik Persson (L) ordförande i grundskole- och gymnasienämnden, säger att det aldrig har funnits ett politiskt beslut om att barn till föräldralediga och arbetslösa ska få gå på fritids, men att många skolor har erbjudit det ändå.

Nu anser han och staden att reglerna måste förtydligas och att det är främsta skälet till beslutet i december.

– Vi följer de lagstiftande rekommendationerna att fritids erbjuds till förvärvsarbetande och studerande. Sedan förstår jag att det blir en försämring om man har utnyttjat detta maximalt och velat ha barnet länge på fritids under eftermiddagen.

Henrik Persson tror inte att beslutet ändras så att dessa barn kan fortsätta gå på fritids.

– Nej, jag har inte sett någon plan på en ändring, säger han.