Här. Centern vill se Stockholm Low Line längs det nedlagda tågspåret vid Årstaviken. Foto: Olof Philipson

Efter kritiken mot Stockholm Low Line - nu vill Centerpartiet ha era förslag!

I veckan framförde Språkförsvaret stark kritik mot Centerpartiets förslag på att kalla sin idé med en spårpromenad vid Årstaviken för "Stockholm Low Line". Så nu vänder de sig till er läsare.

  • Publicerad 11:31, 4 nov 2015

Skicka in era förslag!

Vad tycker du att Centerpartiets parkidé ska kallas?

Mejla sn@direktpress.se och märk mejlet med "Namnförslag till promenadstråket" så sammanställer vi era förslag och skickar över till Karin Ernlund.

I slutändan är det dock Stadsbyggnadsnämdnen som fattar beslut om vad en park ska få heta.

Visa merVisa mindre

För två veckor sedan skrev vi om Centerpartiets förslag om att bygga om det nedlagda järnvägsspåret vid Årstaviken till en promenadpark. Satsningen har gått under namnet "Stockholm Low Line" – men nu riktar Språkförsvaret stark kritik mot namnet. I ett öppet brev till Stadsbyggnadsnämnden skriver de:

– Vi anser att ”Stockholm Low Line” som namn på ett promenadstråk är helt oanvändbart.

Föreslår "Spårpromenaden"

Skälen de anger är dels att svensk språklag säger att svenska är det språk som ska användas i officiella sammanhang, dels att kopplingen till The High Line i New York är ytterst långsökt samt att folk kommer att undra vad som är "low" med en normal järnväg på marken. I stället föreslår de namnet "Spårpromenaden".

"Inga problem med engelska namn"

Nu svarar Karin Ernlund (C) på kritiken.

– Vi sa ju att tanken bakom namnet är att relatera till "The High Line" i New York och jag tror att många direkt förstår vad vi menar. Sedan kan jag förstå kritiken mot att använda engelska. Samtidigt är engelska ett språk som redan används i Stockholm, se Stockholm Royal Seaport som namn på Norra Djurgårdsstaden, och jag har inga problem med att vi går mot en utveckling där vi formellt kan kalla platser för namn även på engelska.

Skicka era förslag till oss

Språkförsvaret kom ju med förslaget "Spårpromenaden" – men nu vänder sig Karin Ernlund även till er läsare.

– Nu har vi ju fått in ett förslag på vad parken skulle kunna heta förutom "Stockholm Low Line". Men jag vill ha in fler förslag på vad parken skulle kunna heta. Sedan lovar jag att ett av dem blir det namn jag kommer att använda i min fortsatta kamp för parken.

Så skicka in alla era förslag på vad promenaden skulle kunna heta till sn@direktpress.se.