Svårfixat. Tekniska kontoret har varit på plats men har ännu ingen solklar lösning. Foto: Mikael Andersson/Anton Kyhlbäck (kollage)

Efter kritiken: Kommunen utreder bussväg

Tekniska kontoret meddelar att de ska se över trafiksituationen utanför lågstadieskolan i Stocksund. ”Vi jobbar med det så fort vi kan” säger Anna Tengelin Skoog.

  • Publicerad 12:35, 15 okt 2021

Man får jobba med flera idéer

I september rapporterade Mitt i om oron kring trafiksituationen utanför lågstadiet Långängsskolan – där bussar, bilar och små barn ska samsas på en smal 30-väg.

Nu meddelar tekniska kontoret att de ska utreda trafiksituationen.

– Vi har varit på plats den här veckan, säger Anna Tengelin Skoog, teknisk direktör på Danderyds kommun.

Hon förklarar att de efter Mitt i:s artikel öppnat ett ärende och nu inkluderar vägen i projektet Säkra skolvägar, vilket Johan Banérs väg tidigare inte var.

– Det är verkligen en trång och smal gata. Jag förstår att man upplever det som otryggt. Samtidigt kommer det vara en utmaning att hitta lösningar.

I september intervjuade Mitt i trebarnsföräldern Maya Klaff Dahl, som menar att busshållplatserna Långängsskolan och Svanholmsvägen för buss 601 för flyttas till Stockholmsvägen.

Då meddelade Tekniska kontoret att det inte var aktuellt.

Kan det bli att ni flyttar på bussen?

– Som vi sa förra gången är det en svår åtgärd att göra. Men det är för tidigt att svara helt säkert på. Vi har med det i vår frågeställning.

Enligt Anna Tengelin Skoog behöver man titta på alla alternativ, tillsammans med föräldrar, närboende och skola.

– Vi börjar med en besiktning på plats, sen kan det bli att vi tar det med experter. Varje plats är unik. Nu har vi varit där och börjat fundera på vad man mer kan göra.

Ett exempel är att tillsammans med skolan skapa en beteendeförändring, så att färre bilar möts under rusningstimmarna. Hon tar som exempel att man utanför Enebybergs skola gjort gatan enkelriktad.

– Det är något vi testar där, i samarbete med skolan. Man får jobba med flera idéer, tror jag.

De vi talat med har sagt att det är brådskande. Har ni en tidsplan?

– Vår målsättning är att ha trygga trafikmiljöer och vi jobbar med många olika frågor i hela kommunen. Just nu kan vi inte säga när vi är klara, men vi jobbar med det så fort vi kan.

Smal bussväg oroar skolföräldrar