Det finns inga planer på att anställa livräddare vid Nacka kommuns badplatser. Foto: Eric Thorsson

Efter kritiken: Inget behov av livräddare på baden i Nacka

Stockholms län har näst flest drunkningsolyckor i landet och förra helgen drunknade tre personer. Livräddningssällskapet vill ha fler livräddare på baden, men många kommuner anser att säkerhetsåtgärderna är tillräckliga.  – Jag känner mig jättesäker, säger Marie Hellman, badgäst på Sågsjöbadet.

  • Publicerad 05:01, 24 jul 2020

På bara några timmar drunknade nyligen tre personer på badplatser i Stockholmsområdet. I juni ökade larmen om drunkning eller båtolyckor med 50 procent jämfört med 2019 och ännu mer jämfört med supervarma 2018.

Mikael Olausson, säkerhetsansvarig vid Svenska livräddningssällskapet, tycker att säkerheten vid badplatser är för låg.

– Det finns flera platser i Stockholm där det är väl motiverat att ha livräddare, det är det ingen tvekan om, säger han.

Inga badvakter i Nacka

Nacka har 26 kommunala badplatser. På samtliga finns livbojar och säkerheten på bryggor och stegar kontrolleras regelbundet. Men inga livräddare.

– Vi har inte haft frågan om badvakter uppe, men följer förstås diskussionen som pågår just nu. Vi jobbar hela tiden med säkerheten och är öppna för att diskutera vad som kan göras ännu bättre, säger Fredrik Sandell, gruppchef för enheten drift offentlig utemiljö i Nacka kommun.

Susanne Berghand (vänster) och Marie Hellman (höger) med barn känner sig trygga vid Sågsjöbadet. Foto: Lovisa Dehlin

Badgäster: Badvakter behövs inte

På Sågsjöbadet är badgästerna nöjda med den säkerhet som finns. Badvakt är inget som behövs tycker Susanne Berghand och Marie Hellman, som har med sig fem barn till stranden.

– Det är absolut föräldrarnas ansvar, skicka inte iväg dina barn utan simkunskaper, säger Marie Hellman.

Det hon ser som ett större problem är föräldrar som tittar för mycket i sina telefoner.

– Jag är här för barnens skull, därför ligger min uppmärksamhet på dem, säger hon.

Susanne Berghand instämmer, men kan däremot se att badvakter skulle kunna bli ett sommarjobb för unga.

– Om badvakten även ansvarar för aktiviteter för barnen hade det kanske varit något att satsa på. Men man kan inte lita blint på en badvakt, säger hon.

Magnus Österholm med dottern Ebba, 8. Foto: Lovisa Dehlin

Även badgästen Magnus Österholm känner sig säker vid Sågsjöbadet.

– Det kan fort bli djupt i vattnet så man får ha koll på sina barn, men ansvaret ligger hos föräldrarna inte hos en badvakt, säger han.

Felparkeringar kan hindra räddningsfordon

På varma dagar när många vill bada kan det vara svårt att hitta parkeringsplats. Många ställer sig då olämpligt och kan förhindra räddningsfordon att ta sig fram. Därför har Nacka kommun förstärkt parkeringsövervakningen och investerat i fler cykelställ vid badstränder i sommar.

– I första läget försöker vi informera fordonsägaren, i andra hand utfärdas felparkeringsavgift. Om fordonet hindrar framkomligheten så kan det behöva bogseras bort, säger Martin Hubertson Merbom, tf enhetschef på trafikenheten i Nacka kommun.

”En drunkning går väldigt fort”

Men åtgärderna som görs räcker inte alltid enligt Mikael Olausson.

– En drunkning går väldigt fort, du har väldigt lite tid på dig att bryta processen och om vi inte bryter den har vi ett livsfarligt läge som ofta leder till att man avlider, säger han till Mitt i.