På tisdagen vällde det ut resenärer ur buss 474 från Hemmesta är den anlände till Slussen. Foto: Johan Kristensen

Efter kritiken – inför normal trafik till Nacka och Värmdö

Efter att resenärer stått som packade sillar på bussarna från både Nacka och Värmdö i morgontrafiken under veckan förstärker nu SL trafiken. Från och med torsdag återgår avgångarna till normal morgontrafik.

  • Publicerad 16:47, 25 mar 2020

På grund av personalbrist och en minskning av stockholmare i kollektivtrafiken reducerade SL antalet avgångar på bussar, lokalbanor och pendelbåtar under måndagen.

Färre avgångar medförde trängsel på bussarna vilket kritiserades av både resenärer, Folkhälsomyndigheten och regiontrafikrådet Kristoffer Tamsons (M). Framför allt på grund av det avstånd vi nu i coronatider nu uppmanas hålla till varandra.

Fortsatt trångt på bussarna

Till onsdagsmorgonen utlovades fler bussar i prioriterade områden som Nacka, Värmdö, Tyresö och söderort. Trots det var det fortsatt trångt på bussarna.

SL agerar

Nu kommer beskedet att bussarna från Nacka och Värmdö kommer att återgå till normal trafik i morgonrusningen framöver. Förändringen kommer att gälla från och med torsdag morgon.

– Vi kan inte ha en situation där det är trångt på bussarna i nuläget. Vi har justerat och skickat ut extra bussar i den mån vi kunnat. I morgon kommer det inte längre att vara trångt om allt funkar som det ska, säger SL:s kommunikationschef Suss Forsman Tullberg.

Stor sjukfrånvaro

Under övriga tider kommer trafiken fortsatt anpassas efter den bristen på ordinarie personal. Enligt SL är det just nu omkring fyra gånger så stor sjukfrånvaro som i vanliga fall.