Efter krisen: rektorerna på Kärrtorps gymnasium byts ut

"Vi behöver en riktig omstart." Det säger Stockholms högsta chef om Kärrtorps gymnasium. Därför får skolan två nya rektorer i höst. Det meddelades på krismötet igår, där stämningen beskrivs ha varit "uppgiven".

  • Publicerad 10:30, 3 maj 2016

Elever som missköter sig har använt rektorerna som slagträ mot lärare

Det var igår som vi kunde avslöja att stadens gymnasiechefer kallat till ett möte med alla lärare på skolan. Detta för att svara på frågor angående det allvarliga läget med fallande ansökningar och ett eskalerande dåligt rykte gällande ordningsproblem.

På mötet igår eftermiddag meddelade Jan Holmquist, gymnasiedirektör i Stockholm, samt Liz Berg, gymnasiechef med ansvar för Söderort, att båda rektorerna kommer att sluta. Göran Nilsson skulle slutat till sommaren hur som helst eftersom rektorer anställs på sexårskontrakt, men Anna Ceder hade ytterligare ett år kvar i tjänst.

– Det är en fantastisk skola och vi behöver ta ett rejält omtag. Det betyder inte att rektorerna inte gjort ett bra jobb, men vi behöver en riktig omstart. Anledningen till det är först och främst de svaga preliminära gymnasieansökningarna. Rekryteringen är igång och till hösten ska vi ha två nya rektorer på plats, säger Lis Berg.

Haltande samarbete

Hon säger att information att samarbetet mellan rektorer och lärare haltat har nått dem.

– Ja, kommunikationen däremellan har brustit. Vi måste ha en ledning som samarbetar bra med personalen. Den uppfattning vi har fått av personalen är även att samarbetet mellan rektorerna inte fungerat. Det finns så mycket bra på Kärrtorps gymnasium och vi vill ge skolan de bästa förutsättningarna.

På mötet med lärarna höjdes röster om att det inte fungerar med två rektorer, utan att det behövs en ytterst ansvarig. Vad säger du om det?

– Det här är det system vi haft sedan 2011 och det fungerar på andra skolor, säger Liz Berge, gymnasiechef i Söderort.

Omdömet: "Ingen propagandaseger"

Flera lärare som Tidningen Hammarby/Skarpnäck pratat med efter mötet beskriver det som "ganska okej". En lärare säger "vi fick ställa frågor och fick en del okej svar men inte på alla frågor". En annan säger till oss att det var "lite uppgiven stämning" och "knappast en propagandaseger för skolan".

– Det är en nödvändig förändring att rektorerna byts ut men det är inte tillräckligt. Det finns en stor besvikelse bland oss lärare. När frågan om en enda rektor lyftes var cheferna oerhört negativa till det, de ville inte lyssna alls trots att de bett om förslag från oss. Samma när vi bad om extra resurser, då blev det nej, berättar en lärare som vill vara anonym.

Använts som slagträ av struliga elever

Från lärarhåll målas en bild upp av två rektorer som skyllt på varandra när det varit problem.

– Saker har fallit mellan stolarna. Elever som missköter sig har använt rektorerna som slagträ mot lärare. Om en elev fått en tillsägelse för stök har den sprungit till rektorn och fått den på sin sida mot läraren.

Hen beskriver situationen i skolan som "fruktansvärt märklig i många år".

– Det har räddats av alla de äldre engagerade lärarna. Men det räcker inte om de undermineras hela tiden. Nu hänger allt på om de hittar bra personer som tar över. Jag hoppas att det fungerar, säger hen.

Rektor Göran Nilsson har avböjt att kommentera. Vi har även sökt rektor Anna Ceder.

Läs mer om Kärrtorps gymnasium

Krismöte om Kärrtorps gymnasium

Rektorerna: Det är politikernas fel

Elever: "Skulle aldrig rekommendera skolan till andra"

Dramatisk minskning av sökande

Elever skickas till Auschwitz

Lärare utreds för rasistiska påhopp

"Klart att nazisterna har påverkat"

På årsdagen av våldsattacken: ny naziaktion på Kärrtorps gymnasium