Efter konkurshoten – så har det gått för butikskedjorna

Konkurshoten har duggat tätt sedan coronapandemin tog fart i våras. Flera stora kedjor i länet har sedan dess kämpat för sin överlevnad. Nu flaggar Intersport för att fler butiker måste stänga, medan krogkoncernen Melanders har kommit på fötter och öppnar alla sina restauranger igen.

  • Publicerad 18:05, 24 aug 2020

Coronapandemin har varit en hård prövning för många butiker, restauranger och andra affärsverksamheter i Stockholmsområdet. För många blev ekonomin tidigt i våras så ansträngd att att de tvingades ansöka om konkurs eller rekonstruktion.

På kort tid i slutet av mars meddelande flera stora kedjor så som Intersport, Polarn O. Pyret och Dea Axelsson samt krog-koncernen Melanders att det ekonomiska läget var hårt ansträngt. Nu sex månader senare har det ljusnat något för flera av dem, även om det flaggas för att fler butiker kommer att slås igen.

Intersport måste stänga fler butiker

Det var i slutet av mars som Intersport meddelade att man ansökt om rekonstruktion, och i samband med det stängdes sju butiker, varav fem i Stockholmsområdet. Rekonstruktionen pågår fram till slutet av september, men redan nu meddelar bolaget att man hoppas vara klara innan dess.

I Stockhlmsområdet har fem Intersportbutiker fått stänga och det är butikerna i Sickla, Vällingby, Kungens kurva, Märsta samt på Drottninggatan (inte flaggskeppsbutiken på Sergels torg).

– Vi är optimistiska och tror på det, men vi är inte riktigt i hamn än, säger Marcus Wibergh, vd på Intersport.

Han säger att försäljningen har gått okej under sommaren, och att det nu hänger på att fordringsägarna ska acceptera ackordförslaget, och att fastighetsägarna ska gå med på hyressänkningar.

Samtidigt flaggar han för att ytterligare minst tio butiker kommer att behöva stänga, vilket ändå är färre än befarat. Det troliga är att fler butiker i Stockholmsområdet måste stänga eftersom hyrorna är för höga för att butikerna ska kunna bära sina egna kostnader.

– Vår uppfattning är att de stora fastighetsägarna, ofta internationella bolag, inte är lika tillmötesgående när det gäller hyressänkningar så som de mindre fastighetsägarna är, säger Marcus Wibergh.

Spiken i kistan för Flash

Även Brothers, Department and stores och Polarn och Pyrets ägarbolag RNB ansökte i slutet av mars om rekonstruktion för de tre dotterbolagen. Anledningen var brist på pengar i coronakrisen.

Sedan dess har ett flertal butiker fått stänga igen bland annat Polarn-butikerna i Vällingby, Kista och Bromma Blocks och Brothers-butikerna i Västermalmsgallerian och Bromma. Rekonstruktionen pågår fortfarande efter att RNB fått beviljad förlängning till slutet av september. Även här hänger på att fordringsägarna ska acceptera ackordförslaget, och att fastighetsägarna ska gå med på hyressänkningar.

– Som det ser ut just nu är det inte aktuellt med några fler butiksstängningar i Stockholmsområdet, säger Kristian Lustin vd för RNB.

Accent, Rizzo och Morris ägarbolag VRG retail ansökte om konkurs i slutet av mars, men drog sedan tillbaka den och rekonstruktion pågår fortfarande. Även här väntar man på att fordringsägarna ska acceptera ackordförslaget, annars väntar konkurs.

Hittills har tre Accent-butiker i länet tvingats stänga (Täby, Kista och Barkarby) och tre Rizzo-butiker (Täby, Barkarby och Kista).

För Flash och Dea Axelsson, däremot ser slutet ut att vara nära. Ägaren Lund fashion ansökte om konkurs i slutet av mars. Då hade man sammanlagt 26 butiker i Stockholms län och runt 500 anställda.

Dea Axelssons butik i Tyresö centrum är en av flera som tvingats stänga under konkursen.

Nu skriver sajten Market att utförsäljningen i Flash-butikerna har gått betydligt bättre än väntat, men att inget bud har lagts på bolaget. Mycket pekar därför på att de 16 butiker som finns kvar i landet, varav en i Farsta, kommer att stänga den sista september.

Melanders tillbaka på fötter

Men det var inte bara kläd- och skohandeln som drabbats hårt, även hotell- och restaurangbranschen förlorade på flera håll stor del av sin omsättning.  Inte minst verksamheterna i centrala Stockholm. Till exempel krogkoncernen Melanders group och alla dess bolag som Melanders fisk, Konstnärsbaren, Edsbacka Wärdshus och Wärdshuset Ulla Winbladh, som försattes i rekonstruktion i slutet av mars.

Melander groups vd Stefan Söderman känner sig relativt trygg inför hösten. I koncernen ingår sju butiker och åtta restauranger, varav KB är en av dem. Foto: Pressbild

Men enligt vd:n Stefan Söderman har bolaget nu kommit på fötter igen och rekonstruktionerna började avslutas tidigare i augusti. Samtliga verksamheter kommer att fortsätta som vanligt i höst.

– Nu är vi tillbaka på 75 procent av den normala verksamheten, om vi räknar bort de krogar som haft sommarstängt, säger han.

Men ännu dröjer den planerade öppningen av spanska finkrogen Feira i Östermalmshallen. Öppningen som skulle skett i april sköts fram till hösten, men nu ser det ut att dröja längre än så.

– Vår förhoppning är att öppna den sent i höst, säger Stefan Söderman.