Svartmögel har hittats på Farsta Gård. Carina Nydén, föreståndare gården. Foto: Anna Z Ek Foto: Anna Z Ek

Efter konflikten: Svartmögel stänger Farsta gård

Tvisten mellan krögaren Davy Hakala och Farsta gård har varit utdragen och omskriven. När han till slut lämnade lokalerna var de svårt mögelskadade. – Det värsta är att han vetat om det här och inte sagt något till oss, säger gårdens föreståndare Carina Nydén.

  • Publicerad 12:45, 4 okt 2018

Mitt i har tidigare rapporterat om konflikten mellan föreningen bakom Farsta gård och Davy Hakala som drivit restaurangen i det k-märkta 1600-talshuset.

Föreningen sade upp kontraktet med Davy som enligt dem slarvat med städning, hygien och kvaliteten på maten – något han avfärdade som ”vuxenmobbning”.

Uppsägningen överklagades och saken togs till domstol.

Fick en chock

Men för tre veckor sedan, medan förhandlingarna var i sitt slutskede, gick gårdens föreståndare Carina Nydén in i restaurangen och fick en smärre chock.

– Golvet var helt bubbligt och jag såg att han som drivit restaurangen ställt in och använt en läckande kyl som vi i föreningen kasserat för länge sedan, säger hon.

Golvet har rivits upp och omfattningen av skadorna utreds. Foto: Anna Z Ek

Det är riktigt äckligt

Carina Nydén

Svartmögel i flera månader

Enligt henne måste den ha stått och läckt vatten i flera månader. Vatten som gått ned under golvet, in i ullen och blött ned sågspånsbotten på det nästan 400 år gamla huset.

– Golvet i restauranglokalen är helt vattenskadat och fullt med mögel. Svartmögel, säger Carina Nydén.

– Det värsta är att han vetat om det här och inte sagt något till oss. Vi är inte uppe i restaurangen speciellt ofta.

Hur vet du att han visste om det?

– För att han har haft plastpåsar och kartonger under den i något försök att samla upp vattnet som läckt. Men plastpåsarna och kartongerna är helt genomsura.

Det har alltså varit svartmögel där medan folk ätit?

– Ja det har det ju varit. Det är riktigt äckligt.

Carina Nydén visar upp en av de mögelskadade plankorna. Foto: Anna Z Ek

Visste om skadorna vid förlikningen

Omfattningen av skadorna upptäcktes först när hantverkare under onsdagen bröt upp golvet. Trots det gjordes förlikningen klar förra veckan.

Varför man inte väntade med förlikningen beror enligt Terje Gunnarson, ordförande i Farsta föreningsråd, på två saker.

– Dels för att det finns gamla vattenskador som ändå måste åtgärdas, men främst för att det hade tagit för mycket tid och kraft att driva det här rättsligt. Vi fokuserar nu på att rusta upp lokalen och komma igång med en ny krögare, säger Gunnarson.

”Bullshit” enligt krögaren

Davy Hakala har dock en helt annan syn på vad som hänt. Nästan.

– Allt det där är bullshit. De sa upp mig på fel grunder och har försökt att strypa min verksamhet på alla sätt och vis.

Ställde du dit den kasserade kylen?

– Det där är också bullshit. De har inte kasserat den utan vi har använt den varje år som extrakyl. Jag blir så förbannad. Det är så fult av dem.

Läckte den?

– Jag fick en ny kyl men den var för liten så var tvungen att ta in den här för att få plats med drickan under sommaren. Den har aldrig läckt förut men den var lite kall så vi hade den lite öppet. För att skydda golvet lade vi kartonger och plastsäckar under. Sommarens hetta tog kål på många kylar.

Restaurangen är stängd i minst en månad. Foto: Anna Z Ek