Bocander får vänta med att träffa statsministern. Det blir i alla fall inget besök i Danderyd för Stefan Löfven inom den närmaste tiden. Foto: Mostphotos

Efter knarkattacken – Löfven nobbar Hanna Bocanders inbjudan

Stefan Löfven (S) planerar inte att besöka Danderyd. Detta trots att Danderyds toppolitiker personligen bjöd in statsministern till kommunen efter hans utspel om att knarkandet i Djursholm. – Vår inbjudan kvarstår i all vänlighet, säger Hanna Bocander (M).

  • Publicerad 12:12, 6 sep 2019

Stefan Löfven (S) gjorde ett uttalande om att knarkanvändadet i Danderyd låg bakom skjutningar och gängkriminalitet. Uttalandet upprörde många. Däribland kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander (M), som ansåg att statsministerns uttalande var bisarrt och ett lågvattenmärke.

Bocander svarade med bjuda in Löfven till Danderyd för att visa honom hur kommunen arbetar med just knarkfrågor. Nu svarar statsministern med att inte svara.

Mitt i har sökt Stefan Löfven utan lycka. Istället svarar statsministerns pressekreterare, Gösta Brunnander.

– Under mandatperioden besöker statsministern flertalet orter i Stockholms län. Ett besök i Djursholm är inte planerat i närtid, säger han.

”Vad synd” är Hanna Bocanders första reaktion när hon får höra svaret.

– Det tycker jag är beklagligt eftersom han verkar ha många förutfattade uppfattningar om vår kommun, säger hon sedan.

Fick mothugg efter uttalandet

Efter uttalandet har det skrivits flera artiklar i ämnet och en storm tog vid i sociala medier. Åsikterna har varit delade men i Danderyd har tongången främst varit hård mot statsministerns ord.

Stefan Löfven står fast vid sitt uttalande.

– Narkotikan är ofta själva livsnerven för den organiserade brottsligheten. Det är inget problem som är isolerat till utsatta områden. Tvärtom är narkotikaanvändandet utbrett, och inte sällan används det av priviligierade ungdomar och unga vuxna i välbeställda områden, något som bland annat BRÅ pekat på, skriver Löfvens pressekreterare.

Vår inbjudan kvarstår i all vänlighet

Hanna Bocander

Hanna Bocander menar att statsministern fortfarande är välkommen.

– Vår inbjudan kvarstår i all vänlighet, säger hon.

– Jag hade sett fram emot att få visa upp hur vi arbetar med tunga frågor som droger och brottslighet som ökar och är en utmaning för hela Sverige. Då hade jag passat på att fråga om hur han tänker runt det.

Regeringen arbetar brett i den frågan menar pressekreteraren. Han skriver också att arbetet är i full gång, men det kommer att ta tid.

– Statsministern har sagt att skjutningarna är ett av vårt största samhällsproblem. Regeringen ser till att alla nödvändiga resurser står till polisens förfogande. 

– För att vända utvecklingen och nå varaktiga resultat så behöver vi göra flera saker samtidigt. Vi behöver se fler poliser, skärpta straff och starkare brottsförebyggande åtgärder.