Plan fick dirigeras om från Bromma flygplats till Arlanda på grund av klimataktionerna. Arkivbilder. Foto: Stefan Källstigen/Mostphotos

Efter klimataktionerna: Flygen går som vanligt igen

Åtta personer har anhållits för gårdagens klimataktioner på Arlanda och Bromma flygplats, som bland annat ledde till förseningar i trafiken. På måndagen gick flygen som vanligt igen, meddelar Swedavia.

  • Publicerad 10:59, 1 nov 2021

Nätverket Extinction rebellion har tagit på sig ansvaret för de klimataktioner som ägde rum på flera håll i landet på söndagen, däribland Bromma flygplats och Arlanda.

Till Bromma flygplats larmades polisen strax före klockan 12. Där greps totalt fyra personer som vistades obehörigt på området.

Enligt polisen hade två av de gripna kedjat fast sig i varandra. Enligt både medieuppgifter och nätverket själva ska aktivister också ha försökt limma fast sig för att hindra plan från att lyfta.

– De här fyra som är frihetsberövade är misstänkta för luftfartssabotage och flygplatssabotage. De är anhållna och det ska hållas förhör under dagen, säger polisens presstalesperson Per Fahlström.

Flygtrafiken stoppades tillfälligt av säkerhetsskäl. Fyra plan fick dirigeras om till Arlanda och det blev följdförseningar på grund av händelsen. Enligt Swedavia ser dessa förseningar inte ut att ha hängt kvar inpå måndagen.

– Trafiken ser ut att gå som vanligt i dag, säger Ellen Laurin, pressansvarig.

Vägrade sätta sig

Strax efter utryckningen till Bromma kallades polis också till Arlanda, där två kvinnor betedde sig stökigt ombord på ett flygplan som stod vid gaten. De greps, liksom ytterligare två stökiga personer på ett annat plan som hade hunnit lämna gaten men vände.

– Bland annat vet jag att de vägrade sätta sig i sina säten, säger Per Fahlström om de gripna.

Även dessa fyra personer har anhållits misstänkta för luftfartssabotage.

Enligt Per Fahlström har "ganska mycket förhör" hunnit hållas sedan söndagens händelser. Under måndagen ska fler inblandade höras.

– Många har varit ute på flygplatserna och kan ha sett något. Sedan ska man bearbeta förhören och se vad man kan komma fram till. Det är många vittnen som har sagt sitt och som ska säga sitt, säger han.

Swedavia är sparsamma med information när Mitt i frågar dem hur de ser på att aktionerna kunde inträffa.

– Det pågår en utredning tillsammans med polisen för att ta reda på vad som hände i går och kring säkerhetsarbetet. Det är för tidigt att gå in på detaljer i själva utredningen, säger Ellen Laurin.

Utöver Bromma och Arlanda greps människor på flygplatser i Malmö, Göteborg, Halmstad, Kalmar och Växjö, skriver DN.