Byte. Ekerös kommunfullmäktige har beviljat att den tidigare kommunstyrelseordföranden Adam Reuterskiöld (M) får lämna sn post, för att ersättas av Johan Elfver (M). Foto: Stefan Källstigen/Privat

Efter kaoset: Ny kommuntopp vald i Ekerö

Förra gången nekades kommunstyrelsens ordförande avgå. När ärendet togs upp igen på tisdagen var tongångarna annorlunda och Johan Elfver (M) valdes till ny ordförande.

  • Publicerad 11:58, 1 jun 2022

Det fanns interna frågor som vi behövde klara ut och förtydliga för varandra.

I april var en punkt på kommunfullmäktige Adam Reuterskiölds (M) avgång som kommunstyrelseordförande. Med hänvisning till att styret upplevdes svajigt röstade dock flera partier för en återremittering av frågan.

Politikertopp ville avgå – men oppositionen satte stopp

Något som ledde till att Ove Wallin (C) tillfälligt fick ta över rollen som kommunstyrelseordförande.

I tisdags var det dags igen. Den här gången beviljades avgången och Johan Elfver (M) kunde ta över rollen.

– Det känns både hedrande och värmande och framför allt förpliktigande mot våra invånare, säger han.

Johan Elfver känner ingen besvikelse att ärendet sköts upp, men medger att det blev en rörig situation.

– Det kan hända och är bara att förhålla sig till. Det viktiga är att fokusera framåt och vara lösningsorienterad.

Utredda oklarheter

Återremissen initierades av Socialdemokraterna. Nu känner partiet och oppositionsrådet Hanna Svensson (S) sig trygga i ett enat styre, efter att ha fått muntliga besked från Ekeröalliansen.

– Konkret har vi fått svar på att det finns en samarbetsplan mellan C, KD och M och att de gjort det som efterfrågades, alltså att de fört samtal och preciserat hur de ska styra kommunen, säger hon.

Några konkreta exempel på vad som ändrats på en dryg månad kan Hanna Svensson inte ge.

– Jag har inte varit involverad i samtalen, men jag får lita på vad de säger, att de har haft samtal och har en intention att samarbeta, säger hon.

Även Centerpartiet var emot ett ordförandeskifte i april. Nu ser de annorlunda på saken.

– Det fanns interna frågor som vi behövde klara ut och förtydliga för varandra. De redde vi ut, säger Ove Wallin (C), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

För väljarna kan det här verka rörigt. Hade inte det här kunnat lösas ändå?

– Jag förstår att det kan verka så. Det har kommit med nya personer i partierna med nya viljor. Då måste man diskutera igenom hur vi arbetar med de politiska frågorna.

Byte. Ekerös kommunfullmäktige har beviljat att den tidigare kommunstyrelseordföranden Adam Reuterskiöld (M) får lämna sn post, för att ersättas av Johan Elfver. Foto: Stefan Källstigen

Fler nya namn

Vid kommunfullmäktiges sammanträde i april valde Lena Gerby (M) och Dick Ullgren (M) att lämna sina uppdrag som ordförande och andre vice ordförande i kommunfullmäktige.

Under sammanträdet i tisdags valdes ett nytt presidum för kommunfullmäktige. Solveig Brunstedt (C) valdes till ordförande, Helena Butén Langlet (M), är ny förste vice ordförande och Niklas Ernback (KD) ny andre vice ordförande.

Lotten öppnar för lördagsodling

Nyheter Mötesplats för Mälaröbor Nu kan alla odlingssugna Mälaröbor odla och umgås i Sjöängens trädgårdsförening. Varje lördag är odlingslotten öppen.torsdag 7/7 10:13

Folkparken i Ölsta vände pandemikris till kulturprisvinst

Nyheter Ordföranden: "När det verkligen gällde, då hjälpte folk oss" Pandemin höll på att knäcka den hundraåriga folkparken på norra Färingsö. Men krafter mobiliserades och nu står Ölsta på andra sidan – som årets kulturprisvinnare.fredag 1/7 9:09

Jazzkvällarna igång igen på festplatsen

Nyheter Fyra konserter under sommaren Ingen sommar utan jazz på festplatsen i Skå! 8 juli drar första konserten igång.fredag 1/7 9:08