För ett år sedan var det oklart om de båda isarna på Danderydsvallen skulle bli kvar. Kommunen meddelade att den mindre skridskobanan skulle läggas ned, av ekonomiska skäl. Ett besked som gav upphov till protester och ledde till att en förening startades för att rädda isarna.

Senare under våren meddelade kommunen att båda isarna ändå skulle renoveras. Nu invigs de på nytt, så snart restriktionerna tillåter det.

Vi träffar några av de lokala krafterna på isen, som ännu inte har lagt sig. Regnet piskar på banorna och hockeyrinken med den nya sargen.

Mathias Wellström, en av de Danderydsbor som varit engagerade för att isarna skulle behållas, är nöjd.

– Vi hade en vision om hur det kunde bli, något som har förverkligats och blivit något ännu större, säger han.

Flera saker har hänt på Vallen.

Under sommaren började anläggningsarbetet. Den stora isen har fått en sarg, en toppmodern och miljövänlig anläggning har installerats och banorna har fått en allmän upprustning.

Tanken är att de inte bara användas för skridskoåkning. Efter vintersäsongen kan de anpassas för andra sporter, vilka är dock ännu oklart.

Engagemanget smittar

Per Olsson, ordförande för Danderyds SK, menar att engagemanget från Danderydsborna och kommunen för Vallen har spillt över på deras klubb.

Han berättar att klubben planerar för mer spontanfotboll, för att locka fler unga till Vallen och skapa en mer tillgänglig idrottsplats.

– Det är inte längre bara en fotbollsplats. Vi hoppas att det kan bli en mötesplats, säger han.

Sofia Sjöberg, ledamot i SDE Hockey, instämmer. Hon berättar att det lokala engagemanget för mer idrott behövs, särskilt i dessa tider när många sitter hemma.

– Det här har alltid varit en populär plats, inte minst för de yngre. Det känns roligt att kunna komma tillbaka, säger hon.

– För oss på SDE betyder det här mycket. Den stora hockeyrinken öppnar för möjligheter till fler tävlingar, speciellt för de yngre.

”Lyssnat på folket”

Nu arbetar föreningslivet och bildningsförvaltningen tillsammans för att se över våren och sommarens möjligheter på isbanorna.

Danderydsbon Mathias Wellström ger en eloge till kommunen.

– Det känns verkligen som att man har lyssnat på vad folket vill ha, säger han.