Pojkarna fick löfte om att bli skejtproffs. Sedan började de tortyrliknande övningarna. Foto: Mostphotos

Efter idrottstortyren – nu talar pojkarna ut

Idrottstränaren band fast pojkarna, en av dem från värmdö, och satte en påse över huvudet på dem så att de inte kunde andas. Nu berättar pojkarna om ”förtroendeövningarna” i en ny dokumentär.

  • Publicerad 11:41, 23 aug 2018

Idrottstränaren, som i media även kallats skejtcoachen, dömdes i juni förra året till sex års fängelse för grovt olaga tvång med tortyrliknande inslag.

Då hade han under lång tid utfört, vad han kallade förtroendeövningar, med unga tonårspojkar, en av dem från Värmdö. Under övningarna fick pojkarna bland annat påsar över sina huvuden tills de var nära att svimma.

Pojkarna hade alla drömmar om skejting. Tränaren sa att de skulle bli bättre om de gjorde som han sa.

I en ny P3- dokumentär talar pojkarna ut om upplevelserna.

– Jag fick tejp över munnen så att jag inte kunde andas. Sedan tog han på plastpåsen med ett snöre runt så att det inte kunde läcka in luft. Det var nära att jag höll på att svimma av. Då blev jag rädd, säger David, en av de utsatta pojkarna, i dokumentären.

Filmades under tortyren

Under hela förloppet blev David filmad av tränaren. När han ifrågasatte förtroendeövningen så blev han straffad.

– Han sa att jag var olydig och då fick jag klämmor på armarna och bröstvårtorna. Det gjorde ont, säger David.

Även Jimmy blev utsatt för de tortyrliknande behandlingarna.

– Han filmade och jag vet inte vad han har gjort av filmen, säger han.

Gjorde gott intryck – till en början

Offren, över tio personer, har alla varit mellan 14 och 19 år när idrottstränaren, som härstammar från södra Sverige, inlett kontakt med dem. Alla säger de samma sak; till en början har mannen gjort ett gott intryck och även deras föräldrar har varit positiva till den nya kontakten som deras barn har fått.

– Han hade sett vår son och tyckte att han var en sådan bra skejtare. Man blev ju stolt och ville göra allt för sin son, säger en av föräldrarna.

Händelserna uppdagades när några av pojkarna tog mod till sig och började prata med varandra om vad de hade varit med om. Polis kopplades snabbt in i ärendet och mannen åtalades och dömdes senare mot sitt nekande.