Efter Idéhuset: Thorén och Östlin i framtidsmöte

Dagen efter beskedet om idéhuset mötte Ebba Östlin (S) Tullingepartiets ledare Anders Thorén för ett möte om framtiden. – Vi kom fram till att lyssna på varandra innan stora beslut om Tullinge, säger Anders Thorén.

  • Publicerad 09:31, 24 mar 2016

Beskedet om att planerna dumpas kom på tisdagen då det visat sig att notan för bygget blivit långt dyrare än tänkt. Att döma av reaktionerna från majoriteten av Tullingeborna är beslutet populärt. Motståndet mot idéhuset var också en bidragande faktor till att huset stoppas.

Nu vill kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin gå vidare med nya planer för centrala Tullinge och bjuder in Tullingeborna till dialogmöte i maj. Socialdemokraterna blickar mot Falkbergsskolan som ny möjlig mötesplats i stället för Idéhuset. En plan för hur skolan kan renoveras och utvecklas ska tas fram. Ett annat uppdrag är lokaler för biblioteket.

– Det skulle kunna ligga i bottenvåningen på något bostadshus till exempel, sade Ebba Östlin i samband med att hon lämnade beskedet på tisdagen.

Redan dagen efter att beslutet tillkännagavs bjöd Östlin in Anders Thorén från Tullingepartiet för ett möte. Tullingepartiet som har flest väljare i Tullinge har länge tyckt att idéhuset varit för dyrt och att huset dessutom riskerade att försvåra en framtida helhetslösning för centrum.

– Vi är otroligt glada, säger Thorén efter beskedet.

Idéer om att göra om Falkbergsskolan för att få fram mötesplatser motionerade partiet om 2014.

– I aulan finns i dag plats för 152 personer och filmmöjligheter, säger Anders Thorén.

Enligt Thorén var mötet med Östlin givande.

– Jag uttryckte min respekt för det beslut hon tagit, säger han.

Thorén vill att kommunen undersöker om biblioteket kan utöka i samma byggnad som de ligger i nu. Något han påtalade vid mötet.

– Det har i alla fall tidigare funnits lediga lokaler, säger han.

Han passade också på att visa fram den skiss partiet tog fram för hur Tullinge centrum tillsammans med arkitekten Kjell Forshed för tre år sedan (Se bild nummer två i bildrutan.) Skissen visar hur Tullingepartiets bild av hur centrum skulle kunna se ut.

Den 11 april ska Ebba Östlin också möta moderate trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) för att diskutera en ny pendeluppgång i Tullinge. Den rödgröna majoriteten har även tidigare lovat att stötta landstinget med pengar för att bygga vid stationen. Men efter att planerna på Idéhuset lagts ned finns också pengar att lägga fram på bordet.

– Nu kan vi ta i hand på att kommunen går in och delfinansierar en pendeluppgång, säger Ebba Östlin.

Thorén tror att det här kan vara en framgångsfaktor i förhandlingarna med landstinget.

– Genom att vara tydliga att det inte handlar om kaffepengar blir det svårt att backa för landstinget, tänker Thorén.

Alliansen lovade att bygga en ny pendeluppgång i valrörelsen hösten 2014. Kristoffer Tamsons medarbetare Hannes Holmér (M) vill trots pengalöftet vara försiktig i sina uttalanden inför mötet.

– Om de vill medfinansiera så är det positivt och något som tar pendeluppgången närmare verklighet, säger han.