Umgänge. Isla och Krut går båda på hunddagis. Behovet av hunddagis plats har ökat sedan hussar och mattar börjat återgå till kontorsjobb. Foto: Claudio Britos

Efter hemmajobben: Nu inskolas pälsklingarna på dagis

Valpboom till trots – när köksborden blev kontor under pandemin slog det hårt mot många hunddagis. Men på Mina tassar i Skå har inskolningar duggat tätt senaste veckorna.

  • Publicerad 16:13, 24 sep 2021

Glada skall möter oss när vi kliver in i Skå barnby's gamla gympasal. Här hänger basketkorgarna ännu kvar i taket, men ribbstolarna är nedmonterade och ett nytt ventilationssystem är indraget. Nu är detta hem för hunddagiset Mina tassar.

– Vi har haft en intensiv period med en inskolning i veckan ett tag. Så vi har satt inskolningarna på paus nu, så att gruppen ska få acklimatisera sig, säger Michaela Haglund, som driver hunddagiset.

Extra bus

För även om hundar inte är förskolebarn, så är en grupp ändå en grupp, och nya konstellationer kräver sin tid att sätta sig.

– Just nu har vi många unghundar och då busas det extra mycket. Men det är viktigt att hundarna kan vila, det är en sak som vi kan behöva lära dem, säger Michaela.

När Mitt i är på besök går Lekki och Maja sin första dag på dagis.

– De går kortare dagar, precis som när förskolebarn inskolas. De är med på promenaden som vi går på förmiddagen och sedan hämtas de efter lunch.

Hemgång. Maja har haft sin första dagisdag och är redo för hemgång. Matte Linda-Mari Winqvist hämtar och får en genomgång om dagen från Wilma Asplund. Foto: Claudio Britos

Bus. Måndagar kan vara extra stojiga. "Då vill många testa gränserna lite extra efter en helg hemma", säger Michaela Haglund, här med Sigge och Ilon. Foto: Claudio Britos

Hur mycket stöttning hundarna behöver skiftar, berättar Michaela.

– En del kan behöva gå på promenad själva, eller behöva vila i en egen box där de får vara ifred. Vi får se till individen, vad de klarar och vilket stöd de behöver från oss.

Och alla hundar trivs inte med att gå på dagis. En del är rädda för människor, andra grips av stark separationsångest när husse och matte inte finns på plats. Och för att trivas som dagishund behöver man kunna tolerera andra hundar.

– De måste inte tycka om andra hundar. Men de måste acceptera varandra, säger Michaela.

Hennes verksamhet i Skå är ännu ganska ny. När pandemin slog till hade hon en mobil hundrastning, där hon hämtade upp hundar runt om på öarna och tog dem på en långpromenad innan hon lämnade av dem igen. När folk började jobba hemma var det många som sa upp tjänsten.

Kompisar. Stella är dagisets clown som ofta hittar på kul grejer. Här är hon tillsammans med kompisen Krut. Foto: Claudio Britos

Slut. Maja ska få gå hem. Wilma Persson som jobbar på Mina tassar håller i kopplet. Foto: Claudio Britos

Hundarna får komma hit och prata hund.

Tappade kunder

– Vi tappade tjugo kunder under 2020. Det är väldigt mycket för oss, med vår lilla verksamhet.

Hon var tvungen att göra sig av med en av bilarna och när lokalerna i barnbyn blev lediga gav det en möjlighet att bygga om verksamheten.

– Hade jag inte startat hunddagiset hade jag lagt ner hela hundverksamheten, det hade inte gått, säger hon.

Men nu skymtar ett ljus i pandemitunneln.

– Det ska bli intressant att se hur det blir när restriktionerna släpper. Även om alla kanske inte återvänder till kontoren på heltid, så blir det nog fler som vill ha hunddagis i alla fall på deltid.

Och en del av hennes kunder har faktiskt hundarna på dagiset trots att de jobbar hemma. På så sätt kan husse och matte koncentrera sig på jobbet och få hem en nöjd hund på eftermiddagen som nöjer sig med gos i soffan och en snabb kisspaus ute.

– Hundarna får komma hit och prata hund och ha det lite kul. Annars blir det ju lätt att de mest ligger vid husses och mattes fötter när de sitter vid datorn, säger Michaela.

Gos. Sigge gillar att sitta i knät hos Emilia Eriksson som gör sin gymnasiepraktik på Mina tassar. Lennart chillar bredvid. Foto: Claudio Britos

Lek. Lennart gillar att sniffa efter godis i kudden. Foto: Claudio Britos

Inför inskolningen

Hunden som ska börja får komma på besök utanför dagisets öppetider så att den kan ta in alla dofter och vänja sig vid lokalerna utan att de andra dagishundarna är på plats.

Hunddagis passar inte alla hundar. Mycket kan de lära sig när de är där, men för en del hundar blir dagismiljön bara stressande.

En dagishund behöver kunna gå ordentligt i koppel innan den börjar. Eftersom dagiset har många hundar med på sina promenader blir det väldigt besvärligt och tungt för personalen om en hund drar i kopplet.

Källa: Michaela Haglund, Mina tassar

Visa merVisa mindre

Grönbete. Michaela Haglund och Emilia Eriksson på promenad med Lennart och Isla. Foto: Claudio Britos

Ett år till val – Hur ska kommunikation och transport bli bättre på öarna?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...torsdag 21/10 16:40

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli tryggare?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...onsdag 20/10 11:40

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli en bättre kommun att åldras i?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...tisdag 19/10 12:07