Nu är kommunen klar med den utredning man genomfört till följd av händelserna i samband med att en grupp lärare var på tjänsteresa i Holland. Foto: Fredrik Gustafsson

Efter haschmisstankarna – två lärare lämnar sina tjänster

Under dramatiska former stängdes två lärare vid en grundskola i Upplands-Bro kommun av misstänkta för att ha rökt hasch i samband med en tjänsteresa till Holland. Nu har båda lärarna lämnat kommunen. "Det har inte varit avgörande om man har rökt eller inte, där står ord mot ord", säger utbildningschefen Fredrik Nordvall.

  • Publicerad 14:21, 2 sep 2022

När Mitt i kontaktar utbildningschefen Fredrik Nordvall den 1 september berättar han att kommunens utredning av händelsen som inträffade i våras är klar.

– Vi landade i att lärarna ska söka sig vidare till andra jobb. Vad jag vet har båda två andra jobb utanför kommunen, säger Fredrik Nordvall.

Han förklarar att fotografiet som väckte misstankarna är vad som stått i fokus för diskussion och varit en viktig del av utredningen som kommunen gjort. Han säger samtidigt att det som lärarna erkänt var att den ena hade tagit bilden och att den andra var på bilden, ingenting annat.

– Vi har inte kunnat konstatera om man rökt eller inte. Men bilden är ju vad den är, och den skadar förtroendet. Den visar någonting som vi tycker att man som lärare ska ta avstånd ifrån.

– Det har inte varit avgörande om man har rökt eller inte, där står ord mot ord.

Nordvall understryker att ingen av lärarna har gjort något olagligt men att man tillsammans kom fram till att förtroendet för lärarna skadats.

– Jag tror att det här var den enda möjliga lösningen, både för oss som kommun och för lärarna. Jag är intresserad av att ha en verksamhet som fungerar och är absolut inte ute efter dem på något sätt.

Fredrik Nordvall, utbildningschef, Upplands-Bro kommun Foto: Åsa Sommarström / Upplands-Bro kommun

Den ena läraren hade en tidsbegränsad anställning, här uppger Nordvall att "dennes vanliga anställning tog slut och vi valde att inte förlänga den".

– Både från arbetsgivarens sida och får deras sida så hade det såklart varit bättre om det här inte hänt.

Fredrik Nordvall vill inte recensera hur kommunen hanterat händelsen men säger samtidigt att han skulle ha agerat på samma sätt om han ställts inför en liknande situation.

Knarkskandal i skola: Lärare rökte hasch på inspirationsresa

Kicki Nordlander, ordförande, Lärarförbundet Upplands-Bro, företräder en av de två lärarna som nu lämnat kommunen. Hennes medlem hade arbetat i Upplands-Bro kommun i 22 år.

Detta har hänt:

Under våren åkte en mindre grupp lärare från en grundskola i Upplands-Bro kommun på en inspirationsresa till Holland. På resan, som bekostades av kommunen, ska två av lärarna rökt hasch och dessutom fotograferat det hela. Inga elever var med på resan.

– Det stämmer att lärare har rökt hasch och vi håller på och utreder den här frågan just nu, sa Fredrik Nordvall, utbildningschef, i samband med att Mitt i kunde avslöja händelsen i maj.

Nordvall uppgav samtidigt att arbetsgivaren fick kännedom om händelsen via ett fotografi.

– Det fanns en bild som cirkulerade och det fanns misstankar kring den här bilden. Då kände vi att vi behövde gå till botten med vad som verkligen hänt.

I september då Mitt i pratar med Fredrik Nordvall är nämnda utredning färdig. Han säger nu:

– Vi har inte kunnat konstatera om man rökt eller inte. Men bilden är ju vad den är, och den skadar förtroendet. Den visar någonting som vi tycker att man som lärare ska ta avstånd ifrån.

– Det har inte varit avgörande om man har rökt eller inte, där står ord mot ord.

Visa merVisa mindre

– Jag kan bara säga att vi är jätteglada att vår medlem har fått ett nytt bra jobb där denne kan avsluta sin valideringsprocess för att få sin lärarlegitimation.

Britt-Helene Källander är föreningsombud hos Lärarnas Riksförbund i Upplands-Bro. Hon företräder den andra medlemmen som nu lämnat kommunen för en annan anställning.

– Det blev en gemensam överenskommelse om avslut för min medlem.

Källander menar att det här blev en "större historia en vad det egentligen är".

Hur tycker du arbetsgivaren har skött det här?

– Jag hade nog önskat mer dialog från början, säger Britt-Helene Källander.

Mobil trygghetsturné runt om i Upplands-Bro

Kommunen och polisen lämnar centrum Hela kommunen är lika viktig i det pågående trygghetsarbetet. Det här menar Upplands-Bro kommun och polisen – och ger sig ut på en endagsturné.tisdag 4/10 17:21

Medborgarförslag om vattenleken i Kungsängens centrum

Borde även finnas i Bro: "Skulle vara fantastiskt" På torget i Kungsängens centrum finns det sommartid en fontän som lockar till lek bland kommunens yngre invånare. Nu föreslår en medborgare att en liknande lösning borde etableras i Stjärnparken i...måndag 3/10 17:28