För 40 år sedan flockades teaterbesökarna till Teodoks (Föreningen för Teater och Dokumentation i Järfälla) föreställning ”Johanna från Kallhäll”.

– När vi är ute och spelar är det ofta människor som minns oss. De säger ofta ”Ja! Det är ni som spelade Johanna från Kallhäll!”, säger producenten Gunilla Wiklund.

Nu är det dags igen – med en annan Johanna i en annan tid. När den förra föreställningen gick upp hade fabriken, som då ägdes av Svenska Maskinverken, precis lagt ner. Många teaterbesökare hade själva jobbat på verken i hela sina liv.

I dag trängs de nybyggda bostadsrätterna i metall och glas längs med Bolinders strand – och det är också här den nya historien vid.

Ny tid – nya frågor

Den förra uppsättningen om Johanna baserades på intervjuer från gamla arbetare, från protokoll och andra historiska dokument.

– Nu har vi jobbat lite på samma sätt. Men vi tar oss an andra frågor som klimatet och flyktingströmmarna. Om bostadsmarknaden och dem som hamnar utanför, säger Gunilla Wiklund.

Under åttiotalet såg amatörteaterscenen annorlunda ut. Uppsättningarna blev mer omskrivna – såväl ilokalpress som i riksmedia.I dag är det svårare att nå ut.

– Jag vet inte hur många gånger tidningar och radio kom hit och pratade med oss. Nu är det mycket svårare.

Bjuder på teatercafé

Men för att höja intresset för den kommande föreställningen kommer man söndagen den 24 oktober att anordna ett teatercafé i gamla Folkets hus i Kallhälls villastad.

– Vi kommer att spela några utvalda scener från föreställningen och jag hoppas att många vill komma och få ett smakprov, Gunilla Wiklund.

Premiären väntas bli först i januari nästa år.