Det årliga valborgsfirandet i Väsby har varit satt på paus under flera år. Först var det för torrt i markerna – och sedan kom pandemin.

– Jätteroligt att det äntligen blir av. Det är en kul familjeaktivitet, säger Mats Grufman på kultur- och fritidskontoret.

I år tar kommunen ett lite större ansvar för valborgsfirandet i Runby hage – med god hjälp av Runby IF. Föreningen sköter aktiviteterna som chokladhjul, fikaförsäljning, lotterier och korvgrillning.

– Kommunen sköter brasan, kontakten med brandkåren och tillståndsansökan, säger Mats Grufman.

Valborgsfirandet hålls efter ett inarbetat koncept med både vårtal och körsång.

Vad tror du att det här betyder Väsbyborna?

– Jag hoppas att de uppskattar det och tycker det är trevligt. Det är ju förlösande att kunna träffas igen efter de här åren. Och även om pandemin inte är över är vi utomhus, med mindre smittrisk, säger Mats Grufman.

Även i Fresta tänds elden denna valborgsmässolördag – senaste gången var 2019.

– Det är jätteroligt att vi får genomföra firandet igen nu när pandemirestriktionerna är över, säger Carina Karlsson på Fresta församling, som arrangerar firandet tillsammans med Bollstanäs sportklubb.

Valborgsmässoafton och lördag betyder även fler ungdomar ute och kommunen har fältare, väktare och ordningsvakter i tjänst. Dessutom drar flera skolor i gång sina kvällsvandringar ii samband med valborg. Även föreningar kvällsvandrar, berättar Emma Rauf-Otworowski, kommunens brottsförebyggande strateg.

– Det kommer att vara många som rör sig runt om i kommunen, som alla finns där för Väsbyborna och bidrar till ökad trygghet. Ett stort tack till alla som engagerar sig på sin fritid, kvällsvandrar och på så sätt finns där som trygga vuxna för ungdomarna.