Flygplanet i januari 2020 på Husbyvägen i Bro. Foto: Läsarbild

Efter fyllefärd i flygplan – nu skärper hovrätten straffet

Den nu 59-årige mannen som i somras dömdes av Attunda tingsrätt för grovt flygfylleri får skärpt straff i hovrätten.

  • Publicerad 17:08, 7 dec 2021

I januari 2020 nödlandade ett mindre flygplan i Upplands-Bro. När räddningstjänst och polis larmades till Husbyvägen i Bro misstänktes snabbt att piloten inte var nykter.

1,77 promille

Efter provtagning stod det klart att mannen som framfört flygplanet hade 1,77 promille i blodet.

I augusti i år väckte åklagaren åtal mot den nu 59-årige mannen för grovt flygfylleri.
Att brottet skulle anses som grovt menade åklagaren dels berodde på den höga promillehalten som mannen visade vid provtagning.

Flög full över Stockholm – minns knappt någonting

Men även det faktum att flygningen delvis hade ägt rum inom kontrollerat luftrum utan att piloten kontaktade flygledningen. I förhör erkände mannen brottet och i tingsrätten berättade han själv om den aktuella dagen, han beskrev att han hade: "väldigt vaga minnesbilder av flygningen och vad som föregick den".

Efter nödlandning – piloten gripen misstänkt för flygfylleri

Han uppgav även att han drack sju burkar starköl. Hur det gick till då beslutet om själva flygturen togs kunde 59-åringen inte redogöra för. Inte heller hur själva färden upp bland molnen påbörjades.

Hade "stillbildsminnen"

För Attunda tingsrätt uppgav mannen att han hade "stillbildsminnen" av flygturen. Han förklarade även att han inte visste var han var eller i vilken riktning han skulle åka.

Tingsrätten bestämde påföljden till villkorlig dom och sextio dagsböter om 750 kronor.

Åklagaren överklagade

Åklagaren överklagade påföljden till Svea hovrätt och yrkade på att mannen ska dömas till fängelse. Vilket han själv motsatte sig.

Den 6 december meddelade hovrätten sitt domslut. Svea hovrätt delar tingsrättens bedömning att 59-åringen gjort sig skyldig till grovt flygfylleri.

Hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten i påföljdsfrågan och bestämmer att mannen ska dömas till fängelse i två månader. De motiverar skärpningen av straffet dels med de stora trafik- och säkerhetsrisker som mannens flygtur innebar.

Upplands-Bro varnar för lustgas

"Rapporter kommer in från alla kommundelar" Under fredagen den 30 september gick kommunen ut och varnade för användningen av lustgas bland Upplands-Bros yngre invånare.fredag 30/9 17:33