Fåret. Kommunens nyförvarv, en bronsskulptur från 2000 av Peter Tillberg, kan nu ses i Konstkuben. Foto: Kultur Vallentuna

Efter förstörda målningen – nu finns ny skulptur Peter Tillberg

Det är knappt ett år sedan som det uppdagades att en väggmålning på Rosendalsskolan av konstnären Peter Tillberg, med rektorns tillåtelse, målats över av eleverna.

  • Publicerad 12:30, 6 mar 2021

Verket blev förstört och att restaurera skulle bli för dyrt. Kommunen kom i stället överens med konstnärens efterlevande om att ett nytt skulle köpas in.

Hela historien uppmärksammades nationellt och kom att ingå i en diskussion om hur väl offentlig konst förvaltas.

Nu har Vallentuna köpt in ett nytt verk av Peter Tillberg, bronsskulpturen Fåret från år 2000 som senare i vår ska få ett nytt hem i Fruktparken vid Fornminnesvägen.

Men redan nu kan man se den på Konstkuben i Kulturhuset, där utställningen ”Sällan skådat – verk ur kommunens konstbestånd” visas till och med den 28 mars.

Där kan man också se verk av Susan Söderblom, Pepe Ribés, Vide Janson, Kaisa Essén, Peter Tillberg, Jan Dahlberg och Rolf Steinberg.

Kommunen har som mål att lägga en halv procent av ett byggprojekts budget på offentlig konst, ett mål som dock inte alltid uppnås. Det ska dock ske nu i det nya bostadsområde som planeras i Kristineberg.