Veronica Rörsgård, chef på Pysslingen Förskolor och Sara Woxblom, rektor Djurgårdsvyn. Foto: Pressbild

Efter förseningen: ny förskola invigd

Förskolan Djurgårdsvyn skulle ha öppnat i Norra Djurgårdsstaden redan i januari 2019. Efter 1,5 år av byggstrul har den äntligen slagit upp portarna och lär barnen både yoga och mindfulness.

  • Publicerad 16:07, 5 okt 2020

De senaste åren har trycket på förskoleplatser varit hårt på Östermalm – inte minst i Norra Djurgårdsstaden. Därför var det en efterlängtad nyhet för många när nya förskolan Djurgårdsvyn öppnade i augusti 2020.

– Det känns helt fantastiskt att vi äntligen är igång, säger rektorn Sara Woxblom.

Förskolan först ut

Från början var det tänkt att Djurgårdsvyn skulle öppna i januari 2019, men bygget drog ut på tiden. Byggherren och värden såg dock till att förskolan blev den första delen i byggnaden som stod klar för inflyttning.

Djurgårdsvyn har plats för 65 barn på 4 avdelningar. Hittills har 29 barn hunnit börja.

– Vi skolar in successivt, varannan vecka kommer det nya barn.

Förskolan har en inriktning på hållbarhet. På Djurgårdsvyn handlar det om en helhetssyn på både jordens klimat och människors hälsa och relationer till varandra.

– Det är väldigt roligt att få vara med om en nystart och bygga upp lärmiljöerna. Vår profil är något vi som arbetar här har tagit fram själva, säger Sara Woxblom.

Odlar på takterrassen

I praktiken innebär detta bland annat att barnen får odla på förskolans takterrass. Och att de utövar både yoga och mindfulness.

– Det handlar om att få en paus genom att släppa allt runt omkring och fokusera på en enda sak, till exempel att titta på sig egen mage och känna sin egen andning, berättar Sara Woxblom.

Förskolan Djurgårdsvyn har en egen takterrass med odlingar. Foto: Pressbild