Ulla-Britt Lind kan inte ta sig ner själv för trapporna med sin rollator utan ramp. Foto: Stefan Källstigen

Efter föreningens vändning: Ulla-Britt kan få sin ramp

Mitt i har rapporterat om Ulla-Britt Lindhs kamp för en ramp. Nu har föreningen ändrat sin inställning efter ett enhälligt beslut på den senaste stämman.

  • Publicerad 07:50, 26 maj 2021

Det var väldigt oväntat men så klart väldigt glädjande.

Det har varit en långdragen kamp för Ulla-Britt Lindh och hennes grannar att få till en ramp på Månadsvägen i Järfälla, som Mitt i tidigare berättat om.

Men under den senaste stämman i bostadsrättsföreningen Västerby 2 kom vändningen. Föreningen beslutade att den ska bli mer generös när det gäller ansökningar om ramper.

– Det blev väl för mycket för dem att säga nej. Jag gläds åt alla mina grannar som suttit fast i sina lägenheter och inte kunnat ta sig ut med rollatorn, säger Ulla-Britt Lindh, 85, när vi ringer upp henne i sommarstugan nere i Blekinge.

Hon säger att ingenting av det här hade blivit av om inte hennes dotter Miriam legat på.

– Hon har skrivit en massa brev och inte gett upp.

Hade inga förhoppningar

Miriam Lindh säger att hon inte hade några förhoppningar inför stämman om att styrelsen skulle ändra sig.

– Det var väldigt oväntat men så klart väldigt glädjande.

Hon berättar att det var många som dök upp på stämman och att diskussionerna blev ganska hetlevrade under punkten rörande just ramperna.

– När det kom till att rösta så blev det ett rungande ja på förslaget om föreningen ska ha en mer generös inställning.

Inte klart än

Men stämmans beslut betyder inte att alla ramper kommer godkännas. De som skickat in ansökningar behöver skicka in nya som ska bedömas på nytt.

– Jag har skickat in en ny ansökan. Vi får se hur det går denna gång.

Styrelsen vill inte uttala sig i medier men i ett mejl vill de informera om att de aldrig haft någon policy gällande ramper. Men föreningen kommer "framöver ha en mer generös inriktning utifrån stämmans önskemål gällande ansökan om bostadsanpassning".

Det här gäller för bostadsanpassning

Den som har någon form av funktionshinder kan söka bidrag hos kommunen för anpassning av sin permanentbostad. Om det gäller en bostadsrätt måste dock föreningen ibland ta ställning till om det är acceptabelt.

Det gäller till exempel gemensamma trappor eller dörrar. Men installationen, rampen i det här fallet förblir den enskildes egendom. När den boende flyttar har den således formell rätt att montera ner installationen men i praktiken tillfaller den i de flesta fall föreningen som "hittegods".

Källa: Bostadsrätterna.se

Visa merVisa mindre