LÅT DET SNÖA. Kommunen är redo för vinterns snöfall. Foto: Mitt i/Arkivbild

Efter floppen i fjol – de ska fixa snöröjningen i Huddinge

Förra året hade kommunen inget avtal för snöröjning förrän i slutet av oktober. I år var det klart redan före sommaren. I vinter delar Peab och Svevia på snöröjningen i kommunen.

  • Publicerad 16:46, 18 nov 2020

Det var många turer kring snöröjningen förra vintern. Upphandlingen avbröts eftersom bara två anbud kom in och de var alldeles för dyra. Istället gjorde kommunen en direktupphandling i sista stund och först i slutet av oktober hade Huddinge ett avtal för snöröjningen.

Konkurrensverket anser att det handlade om en otillåten upphandling och har yrkat på att kommunen ska böta två miljoner kronor.

Men i år stod avtalet för vinterns snöröjning klart redan i maj. Entreprenörerna Peab och Svevia ska stå för plogning och halkbekämpling av vägar, gång- och cykelbanor.

Sopsaltning av cykelbanor

Bussgator, liksom gång- och cykelbanor prioriteras framför villagator. De viktigaste gatorna ska plogas inom ungefär fyra timmar. Övriga gator inom 16 timmar.

– Vårt avtal ger oss en stabilitet och en möjlighet att inte enbart genomföra, utan även utveckla och förbättra vinterväghållning i Huddinge kommun, säger Ezvin Zilic, avdelningschef för stadsmiljöavdelningen, i ett pressmeddelande.

Huddinge kommun fortsätter pilotprojektet med sopsaltning av cykelbanor i vinter. Projektet ska sedan utvärderas. Fyra olika gång- och cykelstråk i kommunen sopsaltas för att underlätta för cyklister vintertid.